Veran Matić o poseti Vukovaru: Izgradnja mira je prljav posao

Specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić izjavio je da je to bio njegov lični čin za koji je dobio i podršku predsednika, objašnjavajući zašto je danas kleknuo ispred spomen obeležja na Ovčari.

Srđan Ilić: Veran Matić
Foto: Srđan Ilić / Veran Matić

"To je moj lični čin, a posle svega sam dobio i podršku predsednika za taj čin. Imamo sam potrebu da učinim nesto više od uobičajenog protokolarnog polaganja venaca, da naglasimo značaj ovogodišnje komemoracije, da napravimo jednu vrstu iskoraka koja bi predstavljala osnovu za nove iskorake", rekao je Matić za TV N1.

Kako je naveo, ovo su bile okolnosti kada nije bilo dovoljno žrtvama odati poštu samo polaganjem venaca.

"Izgradnja mira, citiram jednog hrtvatskog autora, izgradnja mira je prljav posao, ne samo prljav posao ako se misli na to da ste klekli, pa ste se isprljali, nego vi primate na sebe određenu vrstu negativnih reakcija i vaših, i na drugoj strani. U javnosti kad pogledam komentare, ima jako puno onih koji pronalaze neki prostor za kritiku, za vređanja, za nipodaštavanje", rekao je Matić.
U Vukovaru je obeležen Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata, kao i Dan sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.
Prvi put ove godine u Koloni sećanja je bio izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, kao i potpredsednik hrvatske vlade iz redova srpske manjine Boris Milošević.

Vukovar je, od avgusta do novembra 1991. bio pod opsadom JNA i paravojnih formacija. Iz vukovarske ratne bolnice izvedeni su ranjenici, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći izmedju 20. na 21. novembar. Iz masovne grobnice ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70. Za zločine u Vukovaru pred Tribunalom u Hagu osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić na 20 godina i Veselin Šljivančanin na deset godina zatvora.

Izvor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article