Venci umesto istine: 18 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

Ispred spomen-ploče u dvorištu zgrade Vlade Srbije predstavnici aktuelne vlade i saradnici Zorana Đinđića i ove godine odaju počast ubijenom premijeru. Od 2003. godine do danas u ovom odavanju počasti promenilo se više aktera i više vlada različitih političkih stranaka. Vlast je prešla u opoziciju, opozicija postala vlast… Promenilo se dosta toga. Ipak, jedna stvar je ostala nepromenjena – politička pozadina ovog ubistva nikada nije rasvetljena.

Ilustracija, Dovršen plan
Ilustracija, Dovršen plan

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. Za njegovo ubistvo osuđeni su pripadnici Zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije. Na 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek nekadašnji komandant jedinice, koji je organizovao ubistvo i Zvezdan Jovanović potpukovnik u JSO koji je u premijera pucao. Ostalih deset optuženih osuđeni su pravnosnažno na ukupno 268 godina zatvora.

Gotovo sve vlade u proteklih 18 godina najavljivale su istragu političke pozadine ubistva premijera, ali ona nikada nije rasvetljena, niti je utvrđena uloga službi bezbednosti.

Šta je prethodilo ubistvu, šta su činjenice, a šta proizvod dugogodišnjih kampanja kojima su negirani prvo rad premijera, a onda nakon njegovog ubistva i rad svih koji su učestvovali u istrazi i suđenju, zašto je govor sada pokojnog mitropolita Amfilohija na sahrani premijera za njegove saradnike bio sraman, kako je država dozvolila ubistvo svedoka-saradnika tokom sudskog postupka, ko je i zašto imao nameru da ukine Specijalni sud… neka su od pitanja na koje Insajder traži odgovor u serijalu “Dovršen plan” iz 2020.

Za serijal govore Rodoljub Milović, nekadašnji načelnik UKP koji je aktivno učestvovao u akciji Sablja, Maja Kovačević sudija Specijalnog suda koja je godinama bila zadužena i za komunikaciju sa medijima i Žarko Korać, potpredsednik Vlade Zorana Đinđića i predsednik Komisije za utvrđivanje propusta u obezbeđenju premijera.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article