NAUČNICI su otkrili novu metodu za borbu protiv ćelija raka koristeći infracrvenu svetlost za stimulaciju molekula aminocijanina koji su se pokazali izuzetnim zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti da se prianjaju na spoljašnjost ćelija.

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Нова метода за борбу против ћелија рака

Foto Shutterstock

Na taj način su izazvali sinhronizovane vibracije, efikasno probijajući membrane ćelija raka. Istraživanje, koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Rajs, Teksas A&M univerziteta i Univerziteta Teksas, objavljeno je u časopisu „Nature Chemistry“.

Ova metoda potencijalno olakšava nehirurško lečenje raka u kostima i organima. Rezultati sprovedenih eksperimenata na kultivisanim ćelijama raka, ova tehnika „molekularnog čekića“ pokazala je izuzetnu stopu uspeha od 99 odsto u uništavanju ćelija raka, preneo je portal „Sajens alert“.

Kako se navodi, metoda je testirana i na miševima sa tumorima melanoma, a kod polovine njih uništene su sve ćelije raka.

Ovo je prvi put da je molekularni plazmon upotrebljen na način da pobudi ceo molekul i proizvede mehaničku akciju koja se koristi za postizanje određenog cilja — u ovom slučaju, kidanje membrane ćelija raka, objasnio je hemičar Ajala Orosko sa Univerziteta Rajs.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst