OVE godine leto je poranilo dva meseca. Temperature su u prethodnom periodu dostizale i 32 stepena, a prvi tropski dan već je zabeležen poslednjeg dana marta.

ВЕЛИКА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Очекује нас чак 60 тропских дана

Foto: D. Milovanović

Pravo letnje vreme nastaviće se sve do sredine aprila, a prema trenutnim prognozama jače zahlađenje sa obilnijim padavinama očekuje se sredinom sledeće sedmice. Obilnije padavine mogle bi da ublaže i dugotrajnu sušu.

Prema kraju aprila usledila bi stabilizacija vremena i postepeni porast tempeatura, pa bi one oko 20. aprila bile od 18 do 20 stepeni, što su prosečne temperature za ovo doba godine.

U nastavku teksta prenosimo sezonsku prognozu RHMZ-a za ostatak proleća i leta pred nama.

MAJ 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Mačvi prosečno topao i prosečno vlažan maj, moguće kiše

U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.3ºS višom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS.

U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa prosečnom vrednošću oko 0.2ºS višom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.0ºS.

Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

JUN 2024: Topliji i prosečno vlažan jun

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

JUL 2024: Topliji i suvlji jul, pojava toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.0ºS.

Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 24 mm.

AVGUST 2024: Topliji i prosečno vlažan avgust, toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost  u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Direktor Republičkog Hidrometerološkog Zavoda Jugoslav Nikolić saopštio je i prve izglede prognoze vremena za leto.

– Toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°S. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°S do 25°S u nižim predelima, a od 13°S do 18°S u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °S, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 – saopštio je Nikolić.

Da podestimo, april zna da pored letnjeg, iznenadi i zimskim vremenom, govori i podatak da smo prošle godine za 4. april imali u Srbiji i u Beogradu pravu zimsku i snežnu mećavu i temperature od 0°C, a sneg je padao i na današnji dan 2021. godine i to prvi put u aprilu posle 25 godina.

BONUS VIDEO: DOLINA SMRTI – Turistička atrakcija zbog rekordno visokih temperatura

(Telegraf)

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst