Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps izjavio je danas da je razočaravajuće što premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne prihvata rešenje sukoba koje podrazumeva formiranje suverene palestinske države.

„Razočaravajuće je čuti da Netanjahu kaže kako ne veruje u rešenje dve države. Iskreno, on je to govorio tokom cele političke karijere, koliko ja mogu reći. Mislim da nećemo imati rešenje ako nema dvodržavnog rešenja“, izjavio je Šaps.

On je ponovio da je Velika Britanija za dvodržavno rešenje i dodao da „nema druge opcije“.

Tokom vikenda je Netanjahuov portparol tvrdio da je, u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, izraelski lider rekao da bezbednosne potrebe njegove zemlje ne ostavljaju prostor za suverenu palestinsku državu.

„U razgovoru sa predsednikom Bajdenom premijer Netanjahu je ponovio svoju politiku da, pošto Hamas bude uništen, Izrael mora zadržati kontrolu nad Gazom, kako bi se osiguralo da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu, što je uslov koji je kotrandiktoran zahtevu za palestinski suverenitet“, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta, prenele su agencije.

U izjavi za Bi-Bi-Si britanski ministar je ocenio da „Palestinci zaslužuju suverenu državu, a Izrael zaslužuje punu sposobnost da se brani i svoju sopstvenu bezbednost“.

On je takođe rekao da u Vladi Izraela ima različitih mišljenja, „jer je to raznolika koalicija“, a da Velika Britanija pravi razliku između mišljenja pojedinaca i sveukupne podrške Izraelu kao zemlji.

Post Views: 25

Originalni tekst