Velika Britanija prva u svetu počinje imunizaciju stanovništva protiv kovida19 vakcinama AstraZeneke

4.01.2021 10:56

Velika Britanija će danas kao prva u svetu početi da koristi jeftinu, lako prenosivu vakcinu protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford i tako napraviti još jedan korak napred u globalnoj borbi s pandemijom.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Pacijent na dijalizi 82-ogodišnji Brajan Pinker prvi je dobio vakcinu koju mu je dala glavna bolničarka u Oksfordskoj univerzitetskoj bolnici, prenosi agencija AP.

Više od pola miliona doza vakcine spremno je za upotrebu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar zdravlja Met Henkok je opisao to kao ključni trenutak u britanskoj borbi protiv virusa pošto će vakcine zaustaviti infekcije i na kraju dozvoliti ukidanje restrikcija.

On je pozvao sve da nastave da primenjuju socijalno distanciranje i druge mere u vezi sa suzbijanjem virusa da bi se smanjio broj zaraženih.

Šest bolničkih grupa u Oksfordu, Londonu, Saseksu, Lankaširu i Vorikširu će početi davanje vakcine AstraZeneke i Oksforda od danas, sa 530.000 doza spremnih za upotrebu, gde će se prvih nekoliko dana pratiti moguće loše reakcije.

Tokom ove nedelje će biti otvorene stotine novih mesta za vakcinisanje u bolnicama i lokalnim lekarskim ordinacijama, da se pridruže više od 700 lokacija koje su već u funkciji, javila je zdravstvena služba Engleske.
Menjajući praksu u SAD i drugim zemljama Britanija sada planira da daje drugu dozu obe vakcine za 12 nedelja od prve vakcine umesto u roku od 21 dan, da bi se vakcinisao što veći broj stanovnika što je pre moguće.
Zamenik šefa za medicinska pitanja Džonata Van-Tam rekao je juče da je ta odluka ispravna za zemlju u celini.

Međutim, britanski premijer Boris Džonson upozorio je da kratkoročno Britance možda čeka uvođenje strožih mera.

Džonson je rekao da će regionalne restrikcije u Engleskoj verovatno postati oštrije pošto se zemlja bori da kontroliše novi, brzošireći soj virusa.

Juče je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji šesti uzastopni dan, zbog čega su Laburisti pozvali da se uvede treće nacionalno zatvaranje u Engleskoj.

Severna Irska i Vels trenutno imaju svoje zatvaranje dok će se škotski ministri danas sastati da razmotre nove mere.

Britanija je krajem prošle godine odobrila upotrebu vakcine koju su razvili univerzitet Oksford i farmaceutske firme AstraZeneka, koja je navela da je njena vakcina efikasna 70 odsto ali da bi mogla da dostigne 100 odsto efikasnosti sa dve doze.

Velika Britanija početkom decembra, prva u svetu, je počela vakcinaciju protiv koronavirusa i vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article