Velika Britanija počela vakcinaciju protiv koronavirusa

Pre 20min

Velika Britanija danas je počela vakcinaciju protiv koronavirusa, u okviru programa imunizacije stanovništva vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek. Britanski premijer Boris Johnson pozdravio je početak programa vakcinacije.

Početak vakcinacije protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji, 8. decembar 2020, Foto: Jacob King/Pool via AP
Početak vakcinacije protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji, 8. decembar 2020, Foto: Jacob King/Pool via AP

Margaret Kinan, devedesetogodišnja žena iz Severne Irske, prva je osoba na svetu koja je primila vakcinu kompanije Fajzer i Biontek van laboratorijskih uslova u okviru masovne vakcinacije stanovništva u Velikoj Britaniji.

Ona je nakon vakcinacije rekla da se osećala privilegovano zbog toga što je prva primila vakcinu i da se raduje što će ponovo moći da provodi vreme sa porodicom i prijateljima, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Boris Johnson pozdravio je početak programa vakcinacije protiv kovida i zahvalio se zdravstvenim radnicima, naučnicima, koji su, kako je naveo, naporno radili na razvoju ove vakcine, i ljudima koji su se dobrovoljno prijavili za testiranje.

"Pobedićemo ovo zajedno", rekao je Johnson u poruci na društvenim mrežama.

Oko 800.000 doza vakcine predviđeno je za upotrebu, na dan koji je britanski ministar zdravlja Met Henkok označio kao "Dan pobede".

Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Distribucija vakcina bolnicama širom Velike Britanije počela je pre dva dana u specijalnim kontejnerima s niskom temperaturom.

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu "Fajzer-Biontek" vakcine protiv koronavirusa.

Ispitivanja su pokazala da je ta vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva.

Vlade i zdravstvene agencije širom sveta pažljivo će pratiti britanski program vakcinacije kako bi prilagodili planove u skladu s razvojem situacije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article