OD PONEDELjKA, u Australiji, korisnici će kupovati vejp uređaje isključivo u apotekama uz lekarski recept, a izbor će biti ograničen na tri ukusa: nana, mentol i duvan.

ВЕЈПОВИ САМО УЗ РЕЦЕПТ? Шокантна одлука ове земље - Овако ће се убудуће куповати

Foto Shutterstock

Desetina država je već uvela kompletnu zabranu korišćenja vejp uređaja, međutim ovakva zabrana malim prodavnicama vejp uređaja i tobako šopova je zaista prva u svetu, prenosi Si-En-En.

Australijske vlasti kažu da ovaj potez znači kraj šarenog brendiranja i zabavnih ukusa za koje vlasti kažu da privlače decu da postanu nikotinski zavisnici.

– Nije često da parlament dobije priliku da uradi nešto zaista značajno i trajno za zdravlje mladih Australijanaca – rekao je ministar zdravlja Mark Batler, nakon što je parlament te zemlje usvojio ovaj zakon.

Međutim, ograničenja će se ublažiti u oktobru, kada će samo osobama mlađim od 18 godina biti potreban recept. Odrasli će moći da kupuju vejpove u apotekama, bez recepta – ali će te uređaje možda teško pronaći nakon što su neki vodeći apotekarski lanci izjavili da će odbiti prodaju uređaja u njihovim objektima.

– Farmaceuti su zdravstveni radnici i oni ne žele da isporučuju ovaj potencijalno štetan proizvod koji izaziva veliku zavisnost bez recepta – rekao je Entoni Tason, nacionalni potpredsednik Apotekarskog saveza Australije, koji predstavlja preko 5.900 apoteka u zajednici širom zemlje.

BONUS VIDEO:

SUNČEVI MAGNETNI TALASI: Pogledajte efekat koji se stvara prilikom elektromagnentih talasa

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst