Veće Ustavnog suda Kosova odbacilo Tačijeve amandmane jer "umanjuju prava i slobode"

Specijalizovano veće Ustavnog suda Kosova pri sudu za zločine OVK u Hagu odbacilo je, kao suprotne ustavu Kosova, predlog ustavnih amandmana koje je letos predložio tadašnji kosovski predsednik Hašim Tači.

Kosovo
Kosovo

"Predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", zaključilo je veće Ustavnog suda, piše u saopštenju.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

U saopštenju se podseća da je Ustavne amandmane predložio 24. avgusta 2020 tadašnji predsednik Kosova, a predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani ih je potom uputila veću Ustavnog suda radi prethodne ocene, kako nalaže član 144(3) Ustava.

Predmet Tačijevih amandmana su dva paragrafa člana 162 Ustava Kosova, usvojena 2015. godine, koja regulišu mandat Suda.

Paragraf 13 glasi: "Mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca će trajati u periodu od pet godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata ne da ranije u skladu sa Zakonom".

Paragraf 14 glasi: "U odsustvu obaveštenja o prestanku mandata… mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalnog tužioca će se nastaviti do obaveštanja o završetku mandata, u skladu sa Zakonom… i u konsultaciji sa Vladom".

Po zakonu, na koji se paragrafi pozivaju, prestanak rada suda konstatuje isključivo Savet EU, posle konsultacije s Prištinom.

Po Tačijevim amandmanima, paragraf 14 bi bio izbrisan, a paragraf 13 bio glasio: "Mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastaviće se sve dok obaveštenje o završetku ne uputi Savet EU, u konsultaciji sa vladom Republike Kosovo".

Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da Tačijevi amandmani predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.

Smit je predložene amandmane nazvao "nepotrebnim", budući da Ustav Kosova u sadašnjem obliku adekvatno određuje vremenski mandat suda za zločine OVK.

Tačijevim amandmanima su se usprotivili i sef evropske diplomatije Žozep Borel, kao i šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark.

Tačija, koji je podneo amandmane, sud je 5. novembra uhapsio pod optužbom za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U pritvoru u Sheveningenu, Tači sa trojicom saoptuženih čeka na početak suđenja.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article