Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber večeras je u Briselu pozvao socijaldemokrate i liberale da formiraju većinu sa tom konzervativnom grupom u Evropskom parlamentu (EP).

Posle objavljivanja prve projekcije sastava novog saziva EP, prema kojoj je EPP osvojila najviše glasova na izborima, a krajnje desne partije znatno ojačale, Veber je novinarima rekao da socijaldemokrate i liberali treba da podrže ostanak Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije (EK).

„Želim da se obratim dvema najvećim porodicama u Evropi uz našu, socijaldemokratama i liberalima. Pozivam i jedne i druge da se pridruže našem proevropskom i prodemokratskom savezu za sledećih pet godina“, kazao je Veber u Evropskom parlamentu, gde izbornu noć prati oko 1.000 novinara.

Veber je kazao da „vidi puno dobre volje“ kad razgovara s kolegama iz te dve političke grupe u EP, ali je dodao da sada očekuje od nemačkog kancelara Olafa Šolca, socijaldemokrate, i od francuskog predsednika Emanuela Makrona, liberala, da podrže reizbor Fon der Lajen za predsednicu EK.

„Puno se govori o spasavanju demokratije u Evropi, i ja pozivam na to, ali to znači i da treba poštovati rezultate izbora, odnosno podržati Fon der Lajen za predsednicu EK“, rekao je Veber.

Naveo je da su svi koji žele da unište Evropu neprijatelji Evropske narodne partije i dodao da će se protiv njih boriti i da im neće dozvoliti „nikakav uticaj na evropskom nivou“.

Prema projekciji zasnovanoj na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama, vodeće proevropske grupe, EPP i socijaldemokrate ostaju dominantne snage u zakonodavnom telu EU. Treće mesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu, a slede dve krajnje desne grupe, Evropski konzervativci i reformisti i Identitet i demokratija.

Post Views: 18

Originalni tekst