Varhelji u EP: Napredak Srbije i regiona ka EU samo uz učvršćivanje vladavine prava

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas je u Evropskom parlamentu (EP) rekao da Srbija treba da ubrza i osnaži reforme za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i naglasio da se ceo postupak ka uključivanju u EU može ubrzati samo ako se prvenstveno sprovedu ključne promene utvrđene u novoj metodologiji proširenja, u vezi sa učvršćivanjem vladavine prava i temeljnih sloboda.

Oliver Varheji Foto: Srđan Ilić
Oliver Varheji Foto: Srđan Ilić

Varhelji je, u raspravi o rezoluciji EP o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU, podvukao da je nova metodologija proširienja kojom se prvenstvo daje vladavini zakona i osnovnih sloboda ključni element za stabilnost celog Zapadnog Balkana.

Izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik je rekao u raspravi da je usvajanje predloga rezolucije bilo mukotrpno, istakavši da ne treba posvećivati pažnju pojedinostima, elementima sukobljavanja, već ciljati na promene sistema, u prvom redu snaženja vladavine prava i demokratije, kao što je izborni zakon, čemu treba da doprinese međuparlamentarni dijalog.

Bilčik je istovremeno posebno upozorio da su "apsolutno neprihvatljivi napadi na novinare i nevladine organizacije", napomenuo je da u raspravi od poslanika EU očekuje da "oni koji posebno kritikuju situaciju s novinarima u Srbiji" kritikuju i napade na novinare u samoj EU, na Malti ili u Slovačkoj, gde su ubijeni novinari koji su istraživali korupciju.

Evropski komesar Varhelji je podvukao da EU treba da podrži srpsku vlast u sprovođenju reformi kao i cilju postizanja sporazuma u dijalogu s Prištinom, a ocenio je kao povoljan razvoj i parlamentarni dijalog srpske vlasti i opozicije uz podršku EP, najavljene ustavne promene i usvajanje strategije za medije.

Varhelji je ukazao na to da je Dijalog Beograda i Prištine apsolutno nužan da bi se uredili odnosi dve strane i one mogle napredovati ka Uniji.

Bilčik je predočio da Dijalog Beograd-Priština treba da se okonča sveobuhvatnim, obavezujućim sporazumom koji vodi ključno važnom pomirenju.

Izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon je pozvala novu vladu u Prištini da ne odustane od dijaloga s Beogradom i stavila do znanja da je sporazum koristan jer niko nije na dobitku ako ga nema.

Bilčik je ocenio da Srbija ima "krajnje slab stepen usaglašenosti sa spoljnom politikom Unije, a da jedino što može jamčiti za evropsku budućnost Srbije jeste to što Srbija sama kod sebe može učiniti, a smatram da je situacija zasad manjkava u tom pogledu".

On je dodao da je reč o nepovoljnim uticajima i dezinformisanju koje šire Kina i Rusija.

Ana Paula Zakarijas je u ime Saveta ministara EU poslanicima EP prenela stav da je članstvo partnera sa Zapadnog Balkana isključivo stvar zasluga svakog pojedinačnog kandidata, istakavši da nova metodologija proširivanja stavlja na prvo mesto vladavinu prava.

Ona je ocenila da bi Srbija trebalo da otvori neko novo poglavlje u pregovorima s EU još tokom ovog semestra, uz opasku da se od srpskih vlasti očekuje napredak u vladavini prava, nezavisnosti sudstva, bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, usaglašavanja sa spoljnom politikom EU.

Evropski parlament počeo je danas raspravu o Izveštaju izvestioca EP Vladimira Bilčika o Srbiji, u kojem se navodi da Evropski parlament pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije i jedan od prioriteta novoformirane vlade, ali i izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u mnogim reformama i nazadovanja oko pitanja ključnih za pristupanje EU.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article