Varheji: Cilj je da ceo Zapadni Balkan bude deo EU, Srbija ima ključnu ulogu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocenio je danas da budućnost celog regiona Zapadnog Balkana leži u Evropskoj Uniji, te da je starteški cilj da ceo region bude deo EU, a da Srbija ima ključnu ulogu u tom procesu.

Oliver Varheji Foto: Srđan Ilić
Oliver Varheji Foto: Srđan Ilić

"Naš strateški intreres je da region uvedemo u EU što je pre to moguće, a Srbija ima ključnu ulogu u tom procesu", poručio je Varheji.

U obraćanju spoljnopolitčkom komitetu Evropskog Parlamenta (AFET) on je rekao da je Srbija najvažniji trgovinski partner EU u regionu i podvukao da ima "jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na evropskom putu", prenosi RSE.

Evropski komesar je rekao da je nova vlada formirana mnogo kasnije od očekivanog, ali je ocenio ohrabrujućom činjenicu da su evropske reforme kao i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade.

"Želim da podvučem, a to zasnivam na onome šta mi je rekao predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijerka (Ana) Brnabić, da je ovo vlada koja će sprovesti EU reforme", ocenio je Varheji.

Prema njegovoj oceni Srbija je najmanje pogođena krizom zbog pandemije kovida19 "zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru".

Rekao je da "postoji određeni pad u produktivnosti i zapošljavanju" ali da se "Srbija bolje bori nego ostatak regiona".

Varheji se osvrnuo na Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila početkom oktobra.

Najavio je da će novi evropski Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan za Srbiju značiti podršku oporavku ekonomije, bolje putne i železničke infrastrukture, ka i da će omogućiti da u potpunosti ispuni "svoju stratešeku poziciji u Evropi" i generiše dalji privredni rast i nova radna mesta.

Podvukao je da će jače investicije u privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblasti valdavine prava i javne administracije.

Varheji je rekao i da je u upoređenju sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu, ekonomija Crne Gore možda i najteže pogođena krizom pandemije.

"Procena je da će Crna Gora izgubiti oko 20 procenata bruto društvenom proizvoda zbog posledica krize izazvane pandemijom COVID-19 koja je posebno pogodila turistički sektor ove zemlje", rekao je Varheji.

Verheji je ocenio da nova Vlada Crne Gore mora odmah da se pozabavi sa dva ključna prioriteta koja obuhvataju ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i socijalno-ekonomskim oporavkom od posedica pandemije korona virusa.

Osvrćući se na buduću vladu Crne Gore, evropski komesar je ocenio da "prvi put u istoriji ove mlade države postoji različita opcija za formiranje vlasti".

Podvukavši da je za dalji napredak u zemlji potrebna "glatka tranzicija vlasti", ocenio je da su predloženi članovi nove ekspertske vlade u Podgorici "mladi profesionalci, sa malo političkog iskustva".

Pozdravio je potpisivanje memoranduma do kojeg je došlo odmah nakon dogovora o formiranju vladajuće kolalicije, a kako je rekao Varhelyi, pre svega su važni bili elementi koji su se ticali daljeg nastavka procesa vezanih za integracije u Evropsku uniju.

Izvor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article