PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas se nastavlja glavni pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih kojima se na teret stavlja da su pripadnici njihove kriminalne grupe.

(УЖИВО) СУЂЕЊЕ КРИМИНАЛНОЈ ГРУПИ ВЕЉКА БЕЛИВУКА Хрватин открива колико пара је добио за убиства

Foto: Novosti

O ubistvu Veličkovića

Tužilac- Koliko ste i od koga dobili novca za aktivnosti koje ste imali?

Hrvtain –  Za Gorana Veličkovića 10.000 evra,  za Lazarevića, 20.000 za primopredaju novca, za Zdravka Radojevića sam dobio 10.000 evra.

Tužilac – Od koga ste dobili skaj telefon, kada 

Hrvatin- Imao sam dva nadimka Leo Luka, pa onda Anakin, dobio od Marka Miljkovića i Miloša Budimira.

Tužilac – Šta vas je opredelilo da učestvujete u ubistvu Veličkovića

Hrvatin – Na prvom mestu pripadnost grupi. Novac za Veličkovića su mi obećali Belivuk i Miljković. Miljković nije voleo Veličkovića, imali su sumnje da je „dupljak“, a kada su ga uhvatili, pokazalo se da je na vezi sa Filipom Koraćem, tačnije sa „škaljarcima“.

Advokati reagovali

Tužilac – Da li ste posle 4. februara 2021. kad su uhapšeni imali kontakt sa nekim

Hrvatin – Da, bio sam u kontaktu sa Dušanom Roganovićem, a preko Brašnjevića se spajam sa Radojemom Živkovićem, rođakom Radoja Zvicera. Živković me je kontaktirao i rekao da idem da se nađem sa nekim momkom koji će mi dati tri kriptovana telefona, da dva dam ženama Miljkovića i Belivuka. Posle hapšenja grupe, Dušan Jovanović je napravio grupu kao pomoć onima koji su uhapšeni, tada sam se spojio sa Nikolom Vuševićem, Džoni sa Vračara, koji je na skaju bio „Diablo“

Tužilac- Videli ste sliku na kojoj je Goran Veličković. Šta je na toj slici

Hrvatin – Video sam sliku.

Na ovo su advokati počeli da protestvuju jer navode da su te slike sa skaja, a da još nije odlučeno da li će one biti uzete kao dokaz.

Hrvatin –  Ja sam video fotografije, video sam nekoliko, ovu čuvenu sa Lalićem i Belivukom gde drže glavu, da na telu piše „Korać pi…“, na leđima ispisano krvlju, isečene delove tela. To su forografije pre uništenja potpunog Gorana Veličkovića. Ja sam video te slike i slike pokojnog Gligorijevića, ostale nisam video.

Tužilac- Hoćete opisati sliku gde je Gligorijević?

Hrvatin – Video sam telo, da je na telu pisalo „izdaja“, na zadnjici „Trajko“, slikano u sekvencama kako su ga sekli.  Vidi se korito, da stoje najloni okolo. 

Tužilac – Ko je bio u obezbeđenju Belivuka i Miljkovića

Hrvatin- Vladimir Grek, Senad Rešović i dva brata. 

Hrvatin zatim navodi da je na stadionu Partizana, a vezano za otmicu Nikole Mitića u prostoriji koju su koristili, zatekao sve koji su učestvovali u pratnji. Mitić je sedeo u toj prostoriji, koju zove kancelarija, da bi zatim do detalja opisao šta se u njoj nalazi. Mitić je, kako kaže prebijen:

-Bio je naduven, curila mu je krv iz nosa, bio je zbunjen. Ja sam njemu postavio par pitanja, zašto prati, da li za Šarca i koliko je para dobio.

Tužilac – Imate li saznanja vezano za krivično delo na štetu I. S. (po optužnici ovaj momak je silovan)

Hrvatin- Nemam nikakva saznanja.

Tužilac-Ko učestvuje u uništavanju tela Lazara Vukićevića?

Hrvatin-Ja nisam ali znam da su bila braća Budimir, Draganić. To znam jer mi je Draganić tražio da dođem do kuće, donesem neke stvari i odmenim nekog od njih trojice i prospem ostatke, ali ja nisam mogao. 

Sudija- Vezano za Nikolu Mitića, kako je bio obučen?

Hrvatin –Ne sećam se. Njegovo telo smo uništavali ja, Lalić, Miloš Budimir i Draganić. Tada se prvi put upoznajem sa uklanjanjem tela. On je bio ubijen dan ranije, video sam da je bio preklan.

Zadatak: Ubiti Mladena Lazarevića

Hrvatin je zatim kazao da je dobio zadatak da se ubije Nišlija Mladen Lazarević, pripadnik grupe „Pink panter“. Da je naredba bila da se ispitaju njegove navike.

– Išli smo da osmotrimo kraj gde smo dobili informaciju da on dolazi i živi, to je bilo u blizini jednog kafića na Novom Beogradu, naselje „Vest“ . Uspeli smo da se nakačimo kamerama u jednom kafiću, preko kojih je i Zvicer mogao da prati video nadzor. Kada sam pristao na taj posao, išao sam na gugl mape, preko njih sam se upoznao sa svakim delom tog kraja, posle sam iznajmio stan u to  kraju. 

Hrvatin je ispričao da je jednom prilikom dok je sedeo u kafiću, čekajući da se nađe sa žnjnom koja je iznajmljivala stan, video sada pokojnog Luku Perenčevića, sa kojim je popričao. Naveo je i da je uspeo da iznajmi stan. 

– Da bi smo spoznali navike Mladena otišao sam kod Koste koji je radio sa kamerama, objasnio sam mu kako bi kamere koje ćemo koristiti trebalo da snimaju. Ispod prednjih tablica na kolima koje sam vozio je stavio dve kamere. U gepeku kola su bila dva velika akumulatora i gledali smo da možemo odmah preko telefona i lapštopša da gledamo dešavanja uživo. Ali to nije moglo, pa je Kosta  dolazio da skine snimke, koje smo kasnije gledali.

Videli smo njegove navike, posle osam je izlazio, imao je obezbeđenje , taj mu je izvozio blindu, išao je na treninge. Odlučili smo se da ga „radimo“ kad se vraća kući, kad uđe u zgradu. Ljudi koji su trebali da ga ubiju su dvojica Bosanaca. Dao sam im 2.000 evra da imaju za život, rekao da ću ih kontaktirati. Bilo je nekoliko pokušaja. Ali na kraju ništa nije bilo od toga, jer je jedan od dvojice Bosanaca bio rođak nekom pripadniku „škaljarskog klana“. Ti Bosanci su zatim pobegli. Dobilo sam 25.000 evra za te poslove, 5.000 je uzeo belivuk za troškove.

 

Foto: Ataimages

Tekst potpisa

-Belivuk me je jednom kontaktirao me je rekao mi da se spremim da treba da uzmem neke pare, 300.000 evra, da će Lalić i Marko Budimir biti sa mnom, da treba da uslikamo tog čoveka koji će doneti pare. Lalić je trebao da slika, ja da preuzmem novac. Belivuk mi je pisao i rekao da će oni koji treba da nam predaju novac odrediti vreme i mesto kad ćemo se videti. Tog dana kada smo trebali da se vidimo sa tim čovekom, pošto su kamera i slikanje otpalo, jer nismo znali gde ćemo se videti, Lalić je predložio da uzmem naočare sa kamerom i sat sa kamerom. Išli smo u prodavnicu gde se kupuje špijunska oprema. Odlučio sam se da budem u teget odevnoj kombinaciji. 

Marko Budimir i Lalić su trebali da mi budu pratnja. Trebali smo da se vidimo kod „vera“ na Novom beogradu. Auto kojim je trebao da dođe taj čovek je bio „punto“. Došao sam pola sata ranije. Kad je došlo vreme da se vidim ssa njim, okrenuo sam sat i šetao se da vidim da li je taj čovek došao. Dok sam se šetao video sam „punta“, prišao sam mu, bila je i šifra koju sam trebao da kažem, ne sećam se koja. Mislim nekog grada. rekao sam mu šifru, on izašao iz kola, nismo pričali ništa, predao mi dve sportske torbe. Veljko mi ranije rekao da neće biti 300.000 već 600.000 evra. Ja sam zatim taksijem otišao na Darćol, u cara Dušana. Kad sam stigao do menjačnice i u nju sam ušao sa šifrom, morao sam da kažem da me Best šalje. Kada sam ušao, izbrojali smo, falilo je 300 evra. 300.000 sam ostavio u menjačnici, a ostatak sam stavio u ranac. Novčanice su njaviše bile u apoenima od 50 evra. Marko Budimir me je zvao i rekao da me čeka sa Miljkovićem. Oni su posle otišli da odnesu pare Miljkovićevoj ženi kući. Posle smo se našli na Dedinju u kući. Skinuli smo snimak sa kamera. Veljko rekao da su Crnogorci, a pre svih Zvicer zadovoljan jer sam snimio čoveka koji je predao novac, rekao je Hrvatin.

Hrvatin je kazao da je tri puta preuzimao novac i detaljno je opisao na koji način je to radio.

-Video sam snajpersku pušku, mislim da je bio i mitraljez. Na blic sam video. 

Krajem avgusta, Srđan Lalić ide u Tursku na poziv Belivuka,a  sedam dana kasnije Miloš Budimir i ja, takođe na poziv Belivuka. Na aerodromu u Istanbulu smo morali da sačekamo jednog dečka Duška Roganovića, on invalid, pa smo morali da ga sačekamo, pa da odatle idemo u Antaliju. Mi smo zakasnili, pa smo drugim letom otišli u Antaliju, pa u jedno mesto blizu Antalije, gde je u jednoj kući bio Belivul. Tu upoznajem Dušana Roganovića i Milinka Brašnjovića.

Ko su Gadafi i Gladijator

Roganović je bio na skaju Gladijator, a Brašnjović Gadafi. Marko Miljković je došao nekoliko dana kasnije sa porodicom, ali je on rezervisao u hotelu. nekoliko puta je dolazipo. Iz kućže je prvo otišao Belivuk, nekoliko dana kasnije i ja. Utoj kući sam čuo od Milinka, koji je učestvovao u ubistvui, on je ispričao kako se sedilo. Da je uhapšen nekoliko dana pre ubistva Stamatovića i dedovića. da ih je bilo četvoro, da su nosili maske, da su se dvoumili da li uopšte da ulaze u restoran. Milinko je odlučio da skine u masku i uđe. Kad je ušao u restoran video je Stamatovića i dedovića. Dedoviću je pucao u glavu,a  Stamatoć je skočio, da bi u njega pucao Lainović. Ispričao je da su danima tražili Stamatovića i Dedovića, ali da je Veljko uspeo da ih snimi i kaže da su u restoranu.

Veljko i Miljković su lažirali Milinkovu smrt, kao da je on mrtav za „škaljarski klan“.

Nije bilo pretnji sudiji

Pre svedočenja, sudija je saopštila da je veće pregledalo snimke sa kamera i da nisu primetili da je Veljko Belivuk uputio bilo kakve pretnje ili uputio uvredljive poruke advokatu Vesni Golubović, punomoćniku supruge Gorana Veličkovića.

-Drago mi je da ste pogledali, ali zaista se desilo ono što sam navela. Nisam upućena u to kakav je položaj kamera i da li može da uvek snimi njegove postupke i izraze lica, ali mi je važno, da ja nisam neko ko bi izmislio nekakav događaj, nemam razloga. Ovo je mene lično iznemirilo, moju porodicu, kolege, koji su zabrinuti. To se zaista dogodilo. Ne samo Belivuk i ostali okrivljeni su često upućivali određene poruke saradnicima i poglede. To je nešto što nećemo tolerisati, da se sve evidentira. Važno mi je da govorimo o onome što se dešava. Ono što sam rekla da se desilo, desilo se.

Hrvatin nastavlja svedočenje

U planu je da okrivljeni saradnik, Bojan Hrvatin nastavi sa svedočenjem u slobodnom izlaganju, nakon čega će sudsko veće, tužilac i odbrana imati pravo da mu postavljaju pitanja. On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum da u zamenu da mu sud izrekne kaznu od 15 godina zatvora ispriča sve što zna o zločinima grupe.

Hrvatin je na početku svedočenja kazao da će govoriti o krivičnim delima koja su se našla u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, ali i o onim koja njom nisu obuhvaćena. On je, između ostalog naveo da je u grupi bila stvorena takva atmosfera da se odanost dokazivala ako se okrvave ruke, odnosno učestvuje zajedno u ubistvima. Govoreći o pripadnicima, kazao je da su u samom vrhu bili Belivuk, Miljković, braća Miloš i Marko Budimir, Srđan Lalić i on.

OKRIVLjENI SARADNICI

PRE Hrvatina sudsko veće saslušalo je okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji je sa Tužilaštvom sklopio sporazum, kojim će, ukoliko sud to prihvati biti osuđen na 18 godina zatvora. Treći po redu pripadnik grupe koji je odlučio sa sarađuje je Nikola Spasojević i ako ispuni sve ono što je dogovoreno, biće osuđen na 14 godina robije. On će se pred sudom naći nakon što Hrvatin završi sa svedočenjem.

Ovaj okrivljeni saradnik je govorio o ubistvima Gorana Veličkovića Goksija, Nikole Mitića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje. Hrvatin je naveo da je prvi put u tajnu prostoriju u kući u Ritopeku, koju su zvali “klanica” ušao kako bi uklonio Mitićevo telo. On je svedočeći, do detalja govorio o ubsitvima i sekaćenjima žrtava, koji su kod prisutnih u publici, ali i među delom optuženih, izazivali mučninu i gađenje.

Prema optužnici, pripadnicima grupe na teret se stavljaju sedam ubistava, otmice, nedozvoljeno posedovanje oružja, trgovina narkoticima, a pojedinima i silovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst