(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Sedmi protest “Srbija protiv nasilja” počeo je ispred Narodne skupštine u Beogradu, odakle će se građani prošetati ulicom Kneza Miloša do Mostarske petlje. Protest se održava istovremeno i u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Okupljenim građanima će se obratiti student Petar Cicvarić, rudar iz Aleksinca Nebojša Stojanović i predsednik profesionalnih fudbalera Srbije Mirko Poledica.

U Kragujevcu protest „Sve mora da stane“ počinje u 18 sati na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije. Posle obraćanja govornika građani će prošetati ulicama Vuka Karadžiċa, Kneza Mihaila, 27. marta i glavnom ulicom do Velikog parka, gde se planira blokada saobraćaja do 21 sat.

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Nišu održava se ispred zgrade Skupštine Grada Niša, odakle će, nakon iznošenja zahteva, građani prošetati Ulicom kralja Stefana Prvovenčanog do zgrade Osnovnog i Višeg suda, i Hrama svetog Luke, a zatim Ulicom 7. jula do Gradske kuće i kabineta gradonačelnice.

Treći protest Novosađana, pod parolom „Sve mora da stane“, blokiraće raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice do 21 čas, a okupljanje je zakazano za 18 sati na Pozorišnom trgu.

Planirano je da na protestu govore univerzitetska profesorka Vesna Rakić Vodinelić, novinar Darko Šper, profesorica sociologije Senka Jankov i majka diskriminisanog deteta u Pećincima Jelena Mihailović.

18: 55 Profesor Vladeta Janković je rekao da se vlast kontinuirano trudi da rasplamsa proteste, ali da po njegovom mišljenju građani neće stati.

“Novo rešenje su novi izbori, ali ne po ovim uslovima, nego pod kontrolom međunarodnih institucija. Kada se ispune zahtevi biće dijaloga, kao sa Miloševićem 2000. godine, kada su zahtevi ispunjeni.”

18: 53 Profesor Fakulteta političkih nauka je za N1 rekao da bi radikalizacija protesta koja je najavljena “mogla da bude povećanje broja gradova i produženje vremena blokiranja saobraćajnica”.

18: 40 Smiljan Banjac je pročitao zahteve protesta koji su ostali isti i rekao da će od sledećeg puta, ako vlast ne ispuni zahteve, pored Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca ustati još 10 gradova i da neće biti govora, već blokada na ulicama.

18: 35 Student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić rekao je da ubuduće studenti neće ćutati.

“Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratilui svojim porodicama.”

“Koja god nepravda da se desi studenti više neće ćutati. Ovo više ne može ovako. Pitanje za medije je zašto ne prenose izveštaje odavde. To je zato što nas se plaše, jer znaju da smo pretnja ovom režimu.”

Ulica je trenutno jedina institucija gde se traži rešenje za ove stvari.”

18: 20 Rudar Nebojša Stanojević iz Aleksinca se obratio građanima i rekao da je na protestu u znak sećanja na kolege rudare koji su doživeli nesreću prošle godine. “Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratilui svojim porodicama.”

Protest je otpočeo minutom ćutanja.

17: 53 Studenti su se okupili ispred Poljoprivrednog fakulteta uoči protesta sa transparentima “Poljoprivredni protiv nasilja” i “Studenti protiv diktature”.

Originalni tekst