RAT u Ukrajini – 573. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Велики губици украјинских снага у близини Бахмута

FOTO: Tanjug/AP

Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

– Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom – rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

– Neću odustati od svojih napora da to postignem – naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, “otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima”.

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

– Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije – rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme. 

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava “velikom rascepu” u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Gutereš je rekao da je zbog toga potrebna promena “međunarodne finansijske arhitekture” da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Na opštoj debati Generalne skupštine UN učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

„Solncepek“ pogađa metu: Likvidirani ukrajinski diverzanti kod Dnjepra 

Ruski raketni sistemi „Solncepek“ likvidirali su ukrajinske diverzante koji su pokušali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

– Militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da pređu reku Dnjepar i da se utvrde na ostrvima kako bi se kasnije iskrcali na levoj obali. Diverzantski odredi, otkriveni izviđanjem dronovima, uništeni su preciznim pogotkom višecevnih raketnih lansera ‘Solncepek’ – navodi ruska vojska.

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „solncepek“ napravljen je na bazi sistema „buratino“ 2001. godine. Sistem je predviđen za uništavanje lakih oklopnih vozila, automobila, zgrada, utvrđenja i ljudstva protivnika na udaljenosti do šest kilometara. Opremljen je modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje. „Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv terorista kako u Siriji tako i u Iraku.

(Sputnjik)

Odbijeno sedam napada ukrajinskih snaga kod Donjecka

Južna grupa ruskih trupa odbila je sedam napada u donjeckom pravcu, zbog čega je Kijev izgubio oko 210 vojnika, izjavio je za Sputnjik portparol grupe Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, avijacija grupe izvela je raketne napade na ciljeve ukrajinskih vojnih jedinica u Avdejevki. Uništena je privremena baza, rezervno komandno mesto i centar za vezu. Minesašvili je dodao da je ruska vojska takođe gađala položaje protivnika u području Spornog, Veselog i Novgorodskog.

„Artiljerija grupe uništila je dva topa američke proizvodnje M777, dve haubice D-30, jedan tenk, dva minobacača, kalibra 120 i jedan 82 kalibra, sedam vozila, a takođe je pogodila kontrolni centar bespilotne letelice i posadu višecevnog bacača granata AGS“, zaključio je istakao je portparol.

Veliki gubici ukrajinskih snaga u blizini Bahmuta

Kijev trpi velike gubitke u blizini naselja Kleščejevka, Andrejevka i Kurdjumovka kod Artjomovska, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ukrajinski embargo bi mogao da košta Poljsku i do miliona dolara mesečno

Eventualni ukrajinski embargo na uvoz povrća i voća mogao bi da košta Poljsku približno 8,7 miliona dolara mesečno – upravo toliko su poljski farmeri svakog meseca ove godine isporučivali svojim proizvodima susednoj zemlji, pokazuju proračuni RIA Novosti na osnovu podataka ukrajinske carine. 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu “Vostočni”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst