U TOKU je 476. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Украјински дрон оборен у Белорусији

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski dron oboren u Belorusiji

Beloruski graničari oborili su ukrajinski udarni dron u Gomeljskoj oblasti, saopštio je pogranični komitet Belorusije.

Kijev: Pogođena dva industrijska civilna objekta u Krivom Rogu, značajna šteta

Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi. Vilku je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća “koja nemaju nikakve veze sa vojskom”, pri čemu je povređen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters. Jedan automobil je oštećen delovima rakete koju je oborila protivvazdušna odbrana.

– Šteta je značajna – napisao je Vilkul na Telegramu.

U južnom lučkom gradu Odesi, vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila svih 18 ruskih dronova koji su se približili regionu. Ruske vlasti na Krimu takođe su prijavile napad bespilotnim letelicama, i saopštile da su oborili devet ukrajinskih dronova.

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje. Iz NATO-a saopštavaju da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi i da se ne zna da li će ukrajinski kontranapad biti prekretnica u ratu. Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima.

Ukrajina je saopštila da njene snage napreduju u kontraofanzivi protiv ruske vojske, navodeći da su tokom jučerašnjeg dana vođene “izuzetno žestoke” borbe.

Ukazuju da se borbe nastavljaju i u blizini Makarivke u pravcu južnog lučkog grada Berđanska i u oblastima Novodanilivka i Novopokrovsk u pravcu Mariupolja.

Rusko Ministarstvo odbrane, sa druge strane, saopštilo je da su ukrajinske snage u poslednja dvadeset četiri sata bezuspešno pokušale da pokrenu ofanzivu na južni Donjeck, Zaporožje i Donjecki front.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane navodi da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst