RAT u Ukrajini – 480. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Украјина тврди да је уништила руско складиште муниције у Херсону

Foto Tanjug/AP

Putin o Zalužnom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je moguće da se glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nalazi u inostranstvu, odgovarajući na pitanje ratnih reportera.

– Znam. Mislim da znam – rekao je predsednik odgovarajući na pitanje gde je Zalužni.

Putin je dodao da to mogu da pitaju i samog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, „ali za to je potrebno preći na strani jezik“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

“Kažnjavaćemo one koji pozivaju na ubistvo Rusa”

Rusija će kažnjavati za reči ukrajinskih političara o želji da se „ubijaju Rusi”, Rusima se ne sme pretiti ubistvima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“.

– Tako govore naši neprijatelji i mi moramo da se protiv njih borimo. Ne sme se Rusima pretiti ubistvima. Rusi moraju za to da kažnjavaju i to ćemo i raditi – rekao je Peskov, komentarišući izjave savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka i drugih ukrajinskih političara o pozivima na ubijanje Rusa.

Peskov poručio: Rusija je spremna na dogovor sa Kijevom

Rusija ima političku volju i spremnost za dijalog sa Kijevom, ali za to nema osnova, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „RT Arabik“.

– Moramo stalno imati na umu da je režim Zelenskog, odnosno, sam predsednik Zelenski, potpisao ukaz koji zabranjuje predsednicima Ukrajine da pregovaraju sa ruskom stranom. To jest, veoma je teško govoriti o nečemu u ovoj situaciji. Mi smo spremni. Imamo političku volju, imamo spremnost, ali ovde se ne nazire dijalog, nema nekog osnova za dijalog – zaključio je Peskov.

Ukrajina tvrdi da je uništila rusko skladište municije u Hersonu

Ukrajinske snage tvrde da su uništile značajno rusko skladište municije u blizini luke koju su okupirale ruske snage nadomak grada Heničesk u Hersonskoj oblasti, na jugu, izjavio je danas Sergej Bračuk, portparol vojne uprave Odese.

– Naše oružane snage su jutros zadale snažan, i gromoglasan udarac neprijatelju u selu Rikove, okrug Heničesk, na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti – rekao je Bračuk u svojoj jutarnjoj video poruci, prenosi Rojters.

On je objavio da je pogođeno i uništeno “veoma značajno skladište municije”, ali Rojters nije mogao da proveri ovu informaciju iz nezavisnih izvora.

Ruska avijacija izvela osam napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu

Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.

U oblasti Staroverovke raketne jedinice gađale su iz višecevnog raketnog sistema „tornado S“ 14. odvojenu mehanizovanu brigadu, uključujući njeno naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku.

On je dodao da je ruska artiljerija otkrila i uništila ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu 32. posebne mehanizovane brigade, a takođe sprečila tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Berestovo i Steljmahovka.

Šojgu posetio vojnike

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je vojnike-učesnike specijalne vojne operacije koji su hospitalizovani u vojnoj bolnici „Višnjevski“ i uručio im odlikovanja i medalje za hrabrost.

Jake eksplozije u Krivom Rogu

Tokom noći u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se jake eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Ruska avijacija uništila borbena oklopna vozila

Oružane snage Rusije sprečile su dva pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Levadno i Pjatihatki u zaporoškom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Oleg Čehov.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je borbena oklopna vozila, oklopne transportere i mesta koncentrisanja ukrajinske vojske u oblastima Levadno i Pjatihatki, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst