RAT u Ukrajini danas je ušao u 481. dan. Najžešće borbe vodile su se juče za selo Pjatihatka u pravcu Zaporožja. Dok ukrajinska strana tvrdi da je zauzela ovo mesto iza utvrđenih ruskih položaja, ruski vojni blogeri navode da je nakon zauzimanja ispaljeno više desetina termobaričnih raketa iz TOS-ova na selo, i da su protivnicima naneti strašni gubici.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Страшна цена украјинске офанзиве - Руси тврде да су нанели ужасне губитке наступајућим јединицама (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ruski guverner: Sedmoro povređenih u ukrajinskom granatiranju

Sedam civila, među kojima i jedno dete, povređeni su tokom noći u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj oblasti Belgorod na granici sa Ukrajinom, saopštio je danas guverner pokrajine.

Oštećeno je pet višespratnica i četiri kuće, a jedna zgrada se zapalila, napisao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacionoj platformi Telegram.

Čehov: Naneti teški gubici ukrajinskim jedinicama

Rusi tvrde da su ukrajinske jedincie koje su pokušale da napreduju u pravcu Južnodonjecka kod sela Novodonjeck izgubile više od polovine svojih vojnika.

To je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti izjavio potpukovnik Oleg Čehov, šef pres-centra grupe trupa Vostok.

– U pravcu Južnodonjecka, jedinice grupe snaga Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su gubitke neprijatelju koji je pokušavao da izvede ofanzivna dejstva – rekao je ruski oficir.

On tvrdi da su ruske motorizovane jedinice osujetile dva neprijateljska napada u rejonu Novodonjecka i da su uništena borbena oklopna vozila i više od polovine ljudstva koje je napredovalo.

IPR: Ukrajinci preispituju taktiku?

Američka analitička kuća “Institut za proučavanje rata” citirala je šefa Obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije pukovnika Marga Grosberga koji je 16. juna rekao da “nećemo videti ofanzivne operacije Ukrajine u narednih sedam dana”.

Vol strit džurnal je 17. juna slično izvestio da su ukrajinske snage “uglavnom zaustavile svoje napredovanje poslednjih dana” dok ukrajinska komanda preispituje taktiku.

Ovi izveštaji su u skladu sa nedavnim zapažanjima IPR o razmerama i pristupu lokalizovanih ukrajinskih kontranapada u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici, poput zamenice ministra odbrane Hane Malijar, potvrdili su da su kontraofanzivne operacije u toku. Vojnici 81. i 57. brigade rekli su Kijev Independentu da su ukrajinske snage u pokretu i da polako napreduju u Donjeckoj oblasti.

Eksplozije u Odesi

Tokom noći je nekoliko eksplozija odjeknulo u Odesi.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je ranije upozorilo na vazdušnu opasnost.

Dejstvo ruskog “tornada”

Vagner tražio F-35 od Politika

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin sarkastično je zatražio od američkog portala Politiko pomoć u opremanju njegove privatne vojske borbenim avionima F-35.

Politiko se obratio Prigožinu za komentar u vezi sa municijom koju koriste vagnerovci, a koja je navodno nabavljena od jedne američke kompanije.

Kao odgovor, američki novinari su dobili glasovnu poruku u kojoj je vođa privatne vojske tražio pomoć u nabavci borbenih aviona, američkih snajperskih pušaka, mitraljeza i bacača mina.

– Molim vas da razgovarate sa svojim kontaktima kako bismo mogli da nabavimo tu opremu. Imam još jedan zahtev za vas, nabavite F-35. Kao što smo ranije razgovarali, zalihe treba da se kupe preko Novog Zelanda. Možda će biti neophodno da dopunimo gorivo na Havajima, ali ja zapravo ne vidim problem – rekao je Prigožin u glasovnoj poruci Politiku.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE – Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst