RAT u Ukrajini danas je ušao u 301. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će danas posetiti SAD, gde će razgovarati sa liderom SAD DŽozefom Bajdenom i obratiti se Kongresu. U LNR su saopštili da se ukrajinske snage pripremaju za borbe u Bahmutu.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Шта се дешава у Бахмуту - Паклене урбане борбе ће постати још теже, Украјинци се укопавају (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Maročko o situaciji u Bahmutu

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u Bahmutu u Donjeckoj Narodnoj Republici, pripremaju položaje i utvrđenja za borbe u gradskim uslovima, izjavio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

– Primećuje se izgradnja utvrđenja, stvaranje utvrđenih zona i kopanje rovova. Takođe se opremaju vatreni položaji u stanovima civila. Podrumi društvenih objekata koriste se kao skladišta za raketno i artiljerijsko oružje – tvrdi Maročko.

On takođe tvrdi da ukrajinski vojnici za radove na položajima dovode civilno stanovništvo, uključujući žene.

Filiponenko: Ukrajinci pretrpeli velike gubitke

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR, ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, tvrdi portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Prema njegovim rečima ubijeno je do 35 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri oklopna transportera, dve jedinice artiljerijskog oruđa i 13 specijalnih vozila.

Maročko: Ukrajinci napuštaju položaje u Soledaru

Mobilisani ukrajinski vojnici beže sa svojih položaja u oblasti Soledara, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

– Deo vojnih lica iz redova mobilisanih građana počeo je da beži sa položaja i predaje se vojnim organima – rekao je Maročko.

U ponedeljak je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše zakon koji je usvojila Rada i koji pooštrava kaznu za dezertiranje i nepoštovanje naređenja.

Kazna bi sa sadašnjih tri do sedam godina zatvora mogla da bude povećana na pet do osam godina.

Napadi na ukrajinske položaje

Amerikanci šalju “patriote” i navođene bombe

Sjedinjene Države će Ukrajini dati 1,8 milijardi dolara vojne pomoći u paketu koji će uključivati raketnu bateriju “patriot” i precizno navođene bombe za borbene avione, rekli su američki zvaničnici Asošijeted presu.

Paket, za koji se očekuje da će biti objavljen 21. decembra, uključivaće oko milijardu dolara oružja iz zaliha Pentagona i još 800 miliona dolara skupljenih kroz Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini, preneo je AP.

Raketni sistem “Patriot” bio bi najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji je Zapad do sada poslao Ukrajini.

Zelenski večeras u poseti Vašingtonu?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski planira da danas poseti Vašington i susretne se sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom, preneo je “Bi-Bi-Si” pozivajući se na novinske izveštaje.

Foto: Printskrin

To bi bila njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru.

Britanski javni servis navodi da bi Zelenski mogao da se obrati kongresmenima, rekli su neimenovani zvaničnici američkim medijima.

Zasad, nije bilo zvanične potvrde posete, niti se govorilo o planovima.

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst