RAT u Ukrajini ušao je u 219. dan. Najžešće borbe i dalje se vode za Bahmut i Soledar. Ruska vojska je ostvarila umereni napredak u pravcu Soledara, gde su se borbe vodile i u rudnicima soli, po kojima je grad poznat. Još jedan ešalon ruske vojske stigao je u Vitebsk u Belorusiji.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Шта је потребно да Руси опколе Бахмут - Амерички институт о борбама за кључни град (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruski senator o podršci Kijevu od strane SAD

Vašington može značajno da smanji pomoć Kijevu ako se uveri u besmislenost podrške Ukrajini, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

Foto: Printsreen/Jutjub

– Najrealniji scenario je smanjenje troškova za Ukrajinu zbog smanjenja vojnog budžeta uz pooštravanje kontrole nad dodeljenom pomoći. Njeno snažno smanjenje u budućnosti moguće je u jednom slučaju: ako se SAD uvere u beskorisnost vojne podrške Ukrajini – napisao je on na Telegramu.

Međutim, prema njegovim rečima, demokrate, koje se zalažu za upumpavanje oružja i novca u Kijev, imaju “svoje poluge pritiska”.

Sevastjanov: Papa Franja se nada produžetku primirja u Ukrajini

Predsedavajući Svetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je da se papa Franja nada da će božićni prekid vatre u Ukrajini biti produžen.

Sevastjanov je rekao za RIA Novosti da se papa Franja 7. januara nije samo molio za Ruse, već je zajedno sa njima molitveno proslavio Božić.

– Zamolio je da se svim Rusima čestita Božić i rekao da se nada i moli da će primirje koje je Rusija najavila biti produženo – rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ranije ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom tokom Badnjeg dana i Božića.

Snimak dejstva “Tulipana”

Ruska agencija RIA Novosti je objavila snimak koji prikazuje dejstvo jednog od najmoćnijih artiljerijskih sistema na svetu – samohodnog minobacača velikog kalibra 2S4 Tulipan.

Ruski medij je objavio da se na snimku vidi operater dronova koji koriguje vatru minobacača kalibra 240 milimetara, koji je namenjen za uništavanje utvrđenja, velikih koncentracija tehnike i neprijateljske žive sile.

IPR: Šta je potrebno da Rusija opkoli Bahmut

Ruska ofanziva na Soledar u Donjeckoj oblasti ne ukazuje na neposredno opkoljavanje Bahmuta, saopštio je američki Institut za proučavanje rata u svojoj analizi.

Ruski izvori su 7. januara objavili da je grupa Vagner navodno probila ukrajinske linije odbrane u Soledaru, severno od Bahmuta, i da se bori protiv ukrajinskih snaga u gradu.

Kasnije je ukrajinska vojska saopštila da i dalje kontroliše Soledar uprkos jakim napadima Rusije na grad.

Prema IPR, čak ni tvrdnje da se ruske snage bore na periferiji Razdolivke, oko šest kilometara severozapadno od Soledara, ne ukazuju na to da su ruske snage blizu opkoljavanja Bahmuta.

Iz Instituta za proučavanje rata kažu da bi za presecanje linije komunikacije ka Bahmutu ruske snage morale da uspostave kontrolu nad auto-putem T0513 Seversk-Bahmut, koji se nalazi sedam kilometara zapadno od najudaljenije tačke potvrđenog ruskog napredovanja u oblasti Soledara.

Ruske trupe bi nakon toga morale da stignu do autoputa E40 Slavjansk-Bahmut, 13 kilometara od najudaljenije tačke potvrđenog ruskog napredovanja u oblasti Soledara, piše američka analitička kuća.

Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je zapadna pomoć Kijevu funkcionalna šema za pranje novca, da neće stići do fronta i da će ukrajinski zvaničnici proneveriti taj novac.

Kadirov je u objavi na svom Telegram kanalu istakao da “nema mesta zabrinutosti” zbog neprijateljstava koja se trenutno dešavaju na “novim ruskim teritorijama”.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

– To su naši regioni koji su se opredelili da se pridruže našoj državi radi zaštite svog naroda od satanističkih akcija ukrajinskih i NATO nacionalista – napisao je Kadirov.

SAD su 6. januara objavile novi paket pomoći Ukrajini vredan više od tri milijarde dolara. Kako je saopštila Bela kuća, pomoć će biti obezbeđena direktno iz rezervi Pentagona, a uključiće oklopna vozila Bredli, samohodne haubice, vozila MRAP, rakete protivvazdušne odbrane, kao i drugo oružje i municiju.

Ukrajinci gađali Jelenovku

Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa iz višecevnog raketnog bacača na Jelenovku, saopštili su predstavnici Donjecke Narodne Republike.

BONUS VIDEO: PRIMIRJE ZA BOŽIĆ – Snimci ruskih vojnika na frontu u regionu Zaporožja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst