DANAS je 326. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Žestoke borbe vode se u oko Bahmuta posle ruskog uspeha kod Soledara.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Погођене украјинске електране у пет региона

Foto Tanjug/AP

Moskva: Ukrajina planira provokaciju u regionu Harkov

 Koordinacioni centar za Sporazum o žitaricama pri ruskom Ministarstvu odbrane saopštiolo je da ukrajinska bezbednosna služba planira provokaciju u regionu Harkov, kako bi okrivilia Rusiju za nedostatak hrane.

– Ukrajinska bezbednosna služba planira veliku provokaciju kako bi diskrediovala Rusiju u vezi sa Sporazumom o izvozu žitarica i da je optuži da izaziva prehrambenu krizu – rečeno je iz ruskog koordinacionog centra, preneo je TASS.

Sporazum o neometanom izvozu žita iz Ukrajine i Rusije, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, produžen je u novembru na 120 dana, pošto je prvobitno potpisan krajem jula prošle godine.

 

Pogođene ukrajinske elektrane u pet regiona; Zelenski: Zapad to može da zaustavi

I centar Kijeva našao se na udaru ruskih snaga. Prvi put otkako je Rusija ove jeseni započela redovne raketne i bespilotne napade na prestonicu, posle napada oglasile su se sirene za vazdušni napad. Do sada su se sirene za vazdušni napad oglasile između 10 i 90 minuta pre napada, dajući stanovnicima vremena da potraže zaklon.

Upozorenja o vazdušnim napadima takođe su izdata širom zemlje, uključujući i veće gradove Herson i Lavov. Upozorenja su izdata i za regione Harkova, Donjecka, Dnjepropetrovska i još desetak drugih.

Hitne restrikcije struje uvedene su u 11 regiona Ukrajine nakon udara na energetsku infrastrukturu. “Ukrenegro” saopštava da su prekoračene granice potrošnje koje su na snazi zbog čega su “primenjena hitna isključenja”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da ruski napadi na civilne ciljevi mogu biti zaustavljeni samo ako zapadni partneri Ukrajini isporuče neophodno naoružanje.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst