RAT u Ukrajini ušao je u 536. dan. Ukrajina je juče pokušala da izvede novi napad na ruski Krimski most, međutim sve rakete su oborene. Nastavlja se ruska ofanziva na kupjanskom pravcu, dok je ukrajinska kontraofanziva u pravcu Krasnog Limana bezuspešna.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен украјински дрон надомак Белгорода; Украјинци оставили рањене на борбеном пољу (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP


U propalom napadu Ukrajinci ostavili ranjene na borbenom polju

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na mesta Pervomajsko u avdejevskom pravcu, međutim, on je osujećen, a u napadu bilo je dosta ranjenih koji su ostali na borbenom polju.

Prema rečima predstavnika ruske vojske, Ukrajinci su celu noć pokušavali da probiju rusku odbranu i to u pet različitih grupacija, tako da je tek jutros vojna hitna pomoć došla da pokupi ranjene vojnike, ali se nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca iz artiljerije, automobil okrenuo nazad.

Istraživanje:Rusija počela proizvodnju svoje verzije iranskih dronova Šahed

Organizacija CAR sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi istraživanjem i proučavanjem komponenti naoružanja, saopštila je da je otkrila da Rusija proizvodi sopstvenu, domaću verziju iranskih dronova tipa Šahed i to modele S-131 i S-136.

Kada su se istražitelji CAR došli do fizičkih ostataka dve ruske bespilotne letelice Geran-2, korišćene u Ukrajini prošlog meseca, detaljnom analizom je utvrđeno da je Rusija “počela da proizvodi sopstvenu, domaću verziju drona Šahed-136”, navodi se u saopštenju britanskog istraživačkog centra, prenosi Si-En-En.

– Dokazi da je Ruska Federacija počela da proizvodi sopstvene, domaće verzije iranskih dronova ukazuju na značajan napredak u mogućnostima ratovanja dronovima, što će Rusiji omogućiti da nastavi da se oslanja na upotrebu bespilotnih letelica za jednokratnu upotrebu – napisali su istražitelji CAR.

Direktni hitac na ukrajinski minobacač

Ruske snage direktnim hicem iz artiljerije uništile su položaj ukrajinskog minobacača kalibra 82 milimetara na kupjanskom pravcu.

Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u tom pravcu ukrajinske snage su za protekla 24 sata izgubile 70 vojnika.

Nemačka namerava Ukrajinu da snabdeva superdronovima

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ isporučiće Ukrajini najnovije bespilotne letelice „luna NG“ koji će biti u stanju da budu lansirani bešumno, saopštio je nemački list „Bild“.

Kako se navodi, u pitanju su dronovi koji mogu da „vide i čuju“, u stanju su da lete do 12 sati neprekidno, a Kijevu bi trebalo da budu isporučeni do kraja 2023. godine.

Prema planu, nemački koncern će Ukrajini isporučiti i stanicu odakle će se upravljati dronovima, kao i lanser.

Ukrajina granatirala Donjeck

Oružane snage Ukrajine sinoć su teško grantirale Petrovski okrug u Donjecku. Ispaljene su 3 NATO granate kalibra 155 mm prvo u 2.05, a zatim još 4 u 5.05.

Pola sata kasnije, ukrajinska artiljerija je otvorila jaku vatru na stambeni sektor Donjecka, Gorlovke i Ozerjanovke, ispalivši 34 granate za samo sat vremena.

“Razminiranje u Ukrajini trebalo bi da traje godinama, a ne decenijama”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi čišćenje ukrajinske zemlje od ruskih mina trebalo da traje godinama, a ne decenijama.

Zelenski je u video poruci rekao da je za deminiranje potrebna oprema od partnera, ali da je veoma važno i da se stvori proizvodna baza u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

– Svakodnevno naši stručnjaci otkrivaju stotine eksplozivnih predmeta. Što budemo imali više vozila i specijalnih dronova za čišćenje mina, to ćemo aktivnije moći da vratimo bezbednost – ukazao je Zelenski.

Naveo je da je trenutno 174.000 kvadratnih kilometara Ukrajine potencijalno opasno zbog neeksplodiranih mina.

Zelenski tvrdi: Grčka se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama

Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

– Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u – napisao je Zelenski sinoć na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent.

Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija.

Odbijeno pet napada Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pracvu, saopštio je portparol ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Napad su sprovele ukrajinske jurišne grupacije 42. i 67. jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine i tom prilikom izgubile su preko 80 vojnika.

U napadu uništen je i jedan ukrajinski oklopni transporter, oklopno vozilo i minobacač kalibra 120 milimetara.

Kuleba: Zelenski nikad neće sesti za pregovarački sto sa “diktatorom Putinom”

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da Ukrajina može da pokrene mirovne pregovore sa Rusijom nakon što, kako je rekao, okupatori napuste ukrajinsku teritoriju, ali je dodao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “nikada neće sesti za pregovarački sto sa diktatorom Putinom”.

Foto: Printskrin/Jutjub/ UkraineMFA

Kuleba je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera istakao da je Ukrajina spremna za mirovne pregovore kada Rusija povuče svoje “okupacione snage sa teritorije te zemlje”.

– Taj cilj se može postići mešavinom ratovanja i diplomatije. Naši generali se bave prvim delom, njihov zadatak je da podstaknu Ruse na povlačenje i ubede ih da je bolje razgovarati nego ratovati – rekao je šef ukrajinske diplomatije.

MO Rusije: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je sprečen napad ukrajinskog drona na objekte u Rusiji i da je bespilotna letelica oborena iznad Belgorodske oblasti.

– Jutros oko četri sata osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije – navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su ruski sistemi PVO otkrili i uništili dron iznad Belgorodske oblasti. Nije bilo žrtava ni štete.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst