RAT u Ukrajini – 540. dan. Američki Stejt department osudio je ruske napade na silose sa ukrajinskim žitom i ponovio da Moskva treba da se vrati sporazumu o izvozu žita preko crnomorskih luka. Ruska paravojna grupa “Vagner” je registrovana u Belorusiji, a njene aktivnosti su označene kao obrazovne usluge, navodi se u beloruskom državnom registru pravnih lica. Litvanija je saopštila da zatvara dva granična prelaza prema toj zemlji.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Немци постављају мине око Купјанска; Белорусија раскинула споразум са Кијевом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto RIA.ru

Nemački stručnjaci postavljaju mine u Kupjansku

Ukrajinske snage na položajima oko Kupjanska dobile su veliku količinu različite municije, između ostalog i nemačke mine koje će postavljati stručnjaci iz Nemačke, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Belorusija raskinula sporazum sa Ukrajinom

Beloruska vlada raskinula je sporazum sa Ukrajinom o vojno-tehničkoj saradnji koje je potpisano u Minsku 1994. godine, saopšteno je na portalu vlade.

Uhapšene dve osobe zbog planiranja sabotaže

Na Krasnojarskoj teritoriji privedene su dve osobe koje su planirale da potkopaju bazne komunikacione stanice u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj formaciji Zelenogorsk, saopštila je pres-služba regionalnog sedišta FSB.

– FSB Rusije za Krasnojarsku teritoriju, u saradnji sa FSB Rusije za Centralni vojni okrug, uz moćnu podršku SOBR-a Uprave ruske garde za Krasnojarsku teritoriju, na teritoriji ZATO Zelenogorsk, a teroristički akt je zaustavljeh – navodi se u saopštenju.

Obaveštajna služba je objasnila da su dvojica muškaraca, pristalice organizacije „Građani SSSR-a“ (terorističke organoizacije zabranjene u Rusiji), planirala da dignu u vazduh bazne stanice PJSC Rostelekom i Trans Telekom AD kako bi omeli slanje poziva mobilisanim putem portala državnih službi.

Prema istrazi, osumnjičeni su preko trećeg lica kupovali TNT štapove i drugi eksploziv. Ali kada su dobili eksploziv, pritvorili su ih službenici FSB.

Američki vojni oficir Dejvis: Kijev mora da zamrzne sukob da bi sačuvao teritorije

Kijev nikada neće moći da pobedi na frontu, a da ne bi izgubio ostatak teritorije, mora da zamrzne sukob, napisao je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis u članku za 19Fortifajv.

Prema njegovom mišljenju, uzimajući u obzir nastale gubitke, nema razloga da se veruje da će Ukrajina u doglednoj budućnosti moći da formira potencijal uporediv sa onim koji je imala pre ofanzive.

– To znači da je gotovo izvesno da Ukrajina nikada neće osvojiti svoju slobodu na bojnom polju. Da bi sačuvao teritoriju koju trenutno drži i sprečio dalji gubitak zemlje, Kijev mora da se pomiri sa surovom realnošću da je sada najrazumniji put zamrznuti sukob i započeti pregovore da ga okončamo – napisao je Dejvis.

Što duže Vašington i Kijev budu ignorisali novu „bolnu realnost“, smatra ekspert, to će Ukrajina izgubiti više teritorija usled neizbežnih pregovora.

Dejvis je dodao da bi glavni prioritet za Vašington trebalo da bude američka nacionalna bezbednost i ekonomski prosperitet, a za to SAD treba da prepoznaju novu realnost.

– SAD su uložile više od sto milijardi dolara i poslale hiljade oklopnih vozila, milione granata i projektila, a takođe su obezbedile ozbiljnu obaveštajnu podršku skoro godinu i po dana. Sada se mora priznati da se tako značajan nivo investicija nije isplatio – naveo je ekspert.

Uništen tenk i minobacač oružanih snaga Ukrajine u Kahovskaju

Borci ruske grupe trupa „Dnjepar“, koji su na vojnoj službi u rejonu hidroelektrane Kahovskaja, uništene u terorističkom napadu kijevskog režima, uništili su ukrajinski tenk i mobilni minobacačke posade koja je gađala položaje Oružanih snaga Rusije, rekao je za RIA Novosti mitraljezac sa pozivnim znakom „Mario“.

Prema njegovim rečima, situacija u oblasti Kahovske hidroelektrane ostaje napeta, položaje Oružanih snaga Rusije gađa ukrajinska artiljerija, koju ruska vojska detektuje i dosledno uništava.

Vojni stručnjak Ho: SAD ne šalju vojnu opremu Ukrajini zbog Kineza

Sjedinjene Države ne šalju Ukrajini najnoviju vojnu opremu zbog rizika da ona padne u ruke ne samo Rusije, već i Kine, koja može da koristi poverljive informacije, izneo je ovo mišljenje američki vojni stručnjak, veteran rat SAD u Iraku, Metju Ho, u intervjuu za Jutjub kanal Judging fridom.

– Zbog toga su Amerikanci bili toliko nevoljni da snabdevaju Ukrajinu tenkovima “abrams”. Sada će prvih šest tenkova Abrams od oko 40 stići u Ukrajinu. To su stari modeli M1A1 koji su se pojavili pre rata u Persijskom zalivu (počeli da se proizvode 1984. godine.

– Glavni razlog zašto ne dajemo Ukrajincima naše nove tenkove je, po mom mišljenju, zato što jednostavno ne želimo da budu zarobljeni. Oklop na “abramsu” je veoma strogo čuvana tajna, tako da je nemoguće da Rusi shvate kako je to uređeno i kako to koriste – rekao je on.

Ekspert je podsetio da je slična situacija bila i sa raketama HIMARS, koje su kontrolisane pomoću GPS satelitskog sistema, koje su ruske trupe naučile da ometaju. Iz istih razloga, prema Hou, SAD se plaše da prebace balističke rakete ATACMS u Ukrajinu.

– Ne samo da Rusi mogu da smisle kako da neutrališu ove rakete. Takođe s pravom verujemo da oni mogu da prenesu informacije koje dobiju Kinezima. A Amerikanci su zaista zabrinuti zbog konfrontacije sa Kinom. Ne želimo da Kinezi znaju bilo šta o našem oružju – rekao je stručnjak.

Pogođena ukrajinska komanda u Kramatorsku

Ruske rakete pogodile su kontrolni centar elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane ukrajinskih trupa u Kramatorsku, rekao je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

– Pododeljenje raketne formacije Južnog vojnog okruga nanelo je poraz kontrolnom punktu elektronske borbe i PVO Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku – rekao je on.

Pored toga, artiljerija je uništila poljsko skladište municije u blizini Beloborovke, dva punkta privremenog razmeštaja jedinica 110. odvojene mehanizovane brigade, terensko skladište municije i tri neprijateljska kamioneta u rejonima naselja Berdičev, Avdejevka i Pervomajskoje.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST – Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst