RAT u Ukrajini danas je ušao u 482. dan. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će Ukrajina dobiti američke borbene avione F-16 najkasnije oko nove godine. Komandant čečenske jedinice “Ahmat” Apti Alaudinov rekao je juče da će ukrajinska ofanziva trajati još mesec do mesec i po dana, nakon čega će početi, prema njegovim rečima, tiho napredovanje ruskih snaga ka Kijevu.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Најјачи удар контраофанзиве тек предстоји, Руси засули ракетама Лавов и Запорожје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Malijar: Najveći udarac u kontraofanzivi tek predstoji

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da “najveći udarac” u ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji, ali je priznala da je reč o teškoj operaciji jer Rusija daje sve od sebe da je zaustavi.

– Neprijatelj neće lako odustati od svojih pozicija, a mi moramo da se pripremimo za težak duel. U stvari, to se dešava upravo sad – navela je ona na Telegramu, prenosi Rojters.

Dodala je da operacija koja je u toku ima nekoliko ciljeva, te da vojska te zadatke ispunjava.

– Uprkos činjenjici da naše trupe napreduju na jug u nekoliko pravaca, neprijatelj svoje napore koncentriše ka istoku i nastavlja da napreduje tamo. Za neprijatelja je to glavni pravac napada jer agresor ne odustaje od cilja da dođe do granice Donjecke i Luganske oblasti – navela je Malijar.

Operacije ruskih tenkova na u pravcu Krasnog Limana

Eksplozije u Zaporožju i Lavovu

Eksplozije su se čule u Zaporožju sinoć nešto posle 1 sat posle ponoći, javila je ukrajinska javna televizija Suspilne na svom Telegramu.

Detonacije su se takođe čule u Lavovu i okolini oko 5 sati ujutro, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij.

Kijev pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja o proizvodnji u Ukrajini

Kijev je pregovara sa zapadnim proizvođačima oružja o povećanju proizvodnje, uključujući i u samoj Ukrajini, i mogao bi da potpiše ugovore u narednim mesecima, rekao je ukrajinski zvaničnik Rojtersu.

Od početka rata prošle godine, Kijev se trudi da obezbedi oružje i municiju.

Sergej Bojev, zamenik ministra za stratešku industriju Ukrajine, rekao je da Kijev pregovara sa proizvođačima iz Nemačke, Italije, Francuske i istočne Evrope o proizvodnji oružja u samoj Ukrajini.

– S njima smo u veoma detaljnim razgovorima. I sigurni smo da ćemo potpisati ugovore u narednih nekoliko meseci – rekao je Bojev Rojtersu na marginama “Pariz Er Šou 2023”.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE “MOSKIT” KRSTAREĆE RAKETE – Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst