U TOKU je 308. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ Марочко: Могућ јуриш украјинске војске у области Кремнаја у Донбасу

Foto Tanjug/AP

Ukrajina: Rusija ispalila 33 rakete na civilne ciljeve u Hersonu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Ruske snage ispalile 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u poslednja 24 sata.

U svom jutarnjem izveštaju navode da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mesta na desnoj obali reke Dnjepar u blizini Hersona, prenosi Rojters.

Rusija negira da je u svojim napadima gađala civilne ciljeve. Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

Najteže borbe i dalje se vode oko istočnog grada Bahmuta, koji Rusija već mesecima pokušava da osvoji, kao i na severu u gradovima Svatove i Kreminu, gde Ukrajina pokušava da probije ruske odbrambene linije.

Merkelova: Neću učestvovati u mirovnim pregovorima o Ukrajini

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da pitanje njenog verovatnog učešća u rešavanju ukrajinske krize „nije na dnevnom redu“.

 – Ne postoji takvo pitanje – rekla je ona u intervjuu za nedeljnik Sette.

Merkelova je dodala da ne zna kako će se završiti sukob u Ukrajini.

 – Jednog dana će se sve završiti pregovorima. Ratovi se završavaju za pregovaračkim stolom. Postoji razlika između nametnutog mira, koji ja, kao i drugi, ne želim, i otvorenih i prijateljskih pregovora. Ja ne želim ništa više da dodam – rekla je bivša kancelarka.

Komentarišući politiku koju je vodila prema Rusiji i Ukrajini, Merkelova je napomenula da je „u to vreme donosila odluke po logici koja joj se još uvek čini razumnom“.

 – Radilo se o pokušaju da se spreči rat poput ovog. Samo zato što nismo uspeli u tome, ne znači da je bilo pogrešno pokušati – rekla je ona.

 

LNR nije isključio napade ukrajinskih trupa u oblasti Kremenaja u Donbasu

– Kijev smatra da je u pravcu Kremenska u Donbasu mogući napad – rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko.

 – Ukrajinska komanda, zbog geografskog položaja Kremene, ovaj pravac smatra prioritetnim za juriš – rekao je Maročko.

On je pojasnio da Kijev daje prednost ovom pravcu zbog prednosti tog područja, uključujući četinarske šume, koje se mogu koristiti za kamufliranje opreme.

Bivši izaslanik LNR: Inicijativa Kijeva za „samit mira“ ima za cilj da uvuče UN u sukob  

Inicijativa kijevske vlade da se održi „samit mira“ u Ujedinjenim nacijama ima za cilj uvlačenje ove globalne organizacije u sukob, rekao je za TASS bivši ambasador Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je u ponedeljak da Kijev planira da održi mirovni samit u UN do kraja februara. Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je spremnost da bude posrednik u razgovorima.

– Kada suprotna strana ne prisustvuje, svaki ‘samit za mir nije ništa drugo do okupljanje polu-[autonomnih] entiteta pod kontrolom Vašingtona. Oni će biti željni da pristanu na bilo kakvu glupost koju prenosi Zelenski uz odobrenje njegovih anglosaksonskih sponzora – rekao je Mirošnik.

– U formi koju predlaže Kijev, samit više liči na pokušaj da se Ujedinjene nacije uvuku u sukob, da se one nateraju da podrže jednu stranu u sukobu kršeći pravila i tradiciju ove najveće međunarodne organizacije –  nastavio je on, dodajući da su UN „stvorene kao mehanizam rešavanja međunarodnih sukoba i sporova koji deluje u strogim okvirima svoje povelje i međunarodnih sporazuma.

Mirošnik je retorički upitao šta je poenta u predloženom posredovanju UN, ako Rusija nije trebalo da bude prisutna na razgovorima.

 – Horu jednoglasnih potčinjenih nije potreban posrednik, potreban mu je dirigent, a ova uloga očigledno nije za generalnog sekretara UN – rekao je diplomata LNR.

BONUS VIDEO:

HERSON PONOVO NA METI: Troje poginulih i 15 povređenih u poslednjem granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst