RAT u Ukrajini – 537. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom zemlje. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija izvela “masovni” napad na Lavovsku i Volinsku oblast. Vašington je saopštio da Kijevu šalje novi paket vojne pomoći. Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da njihovo oružje pokazuje svoju efikasnost na frontu. Posle pada rublje, Banka Rusije danas će održati vanrednu sednicu o referentoj kamatnoj stopi.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Лукашенко: Нуклеарно оружје у Белорусији-рекација на милитаризацију; Испаљене касетне гранате на Доњецк (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajinske trupe ispalile su dve kasetne granate na Donjeck

U 07: 10 ukrajinski vojnici ispalili su dva kasetna projektila kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 07.10 – naselje Novoselovka Pervaja – grad Donjeck (Kijevski i Kujbiševski okrug): 2 granate kalibra 155 mm (kaseta). ) su otpuštene – navodi predstavništvo na svom telegram-kanalu.

Kako je saopštilo predstavništvo, ukrajinski vojnici su u 04.55 ispalili tri granate kalibra 155 mm na Crvenogvardejski okrug Makejevke . U 05.55 granatiran je Kijevski okrug Donjecka, a na njega su ispaljene tri granate istog kalibra.

Misija je takođe izvestila da su u 06.35 ukrajinski vojnici ispalili tri granate kalibra 152 mm na Nikitovski okrug Gorlovka , a pet minuta kasnije na Kalinjinski okrug grada su ispaljene tri granate kalibra 155 mm.

Misija je dodala da su u 06.45 ukrajinski vojnici ispalili tri granate kalibra 152 milimetra na Holmovskog.

Artiljeriju kalibra 155 mm koriste zemlje NATO . Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. 

Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra.

Ukrajina nastavlja militarizaciju Harkova

Ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo nastavlja militarizaciju Harkova, izjavio je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Naselje Harkov i dalje je preplavljeno trupama i vojnom opremom. Civilni saobraćaj na putevima je veoma otežan zbog vojnih kolona. Vojna lica su smeštena u različitim obrazovnim institucijama, što ih čini PPD (tačka stalnog razmeštaja) i PVD. (tačka privremenog raspoređivanja) – rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je dodao da se za potrebe vojske oduzimaju “vozila komunalne svojine”.

Lukašenko: Nuklearno oružje u Belorusiji je reakcija na militarizaciju

Razmeštanje taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji je adekvatan odgovor na ubrzanu militarizaciju istočne Evrope i rast vojnih aktivnosti SAD i NATO, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Šef beloruske države uputio je pozdrav učesnicima KSI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

– Ostajući dosledan pobornik obezbeđivanja mira i bezbednosti, ispunjavanja ranije preuzetih međunarodnih obaveza, Republika Belorusija, zajedno sa partnerima, kao i u okviru Zajednice Belorusije i Rusije, ulaže sve napore da ojača saradnju u borbu protiv transnacionalnih izazova i pretnji različite prirode. Razmeštanjem taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije adekvatno odgovaramo na ubrzanu militarizaciju istočne Evrope i rast vojnih aktivnosti SAD i NATO-a – citira pres-služba beloruskog lidera.

Lukašenko je istakao da raspoređivanje nuklearnog oružja ne poništava miroljubive inicijative beloruske strane u interesu ponovnog pokretanja dijaloga o evropskoj i globalnoj bezbednosti pod jednakim uslovima za dobrobit cele planete.

 

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST – Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst