RAT u Ukrajini – 505 dan. Samit NATO-a u Vilnjusu završen čvrstim obećanjima Kijevu za članstvo kad se rat završi kao i novim pošiljkama oružja. Ukrajinsko vazduhoplovstvo tvrdi da je oborilo 11 od 15 ruskih dronova. Na bezbednosne garancije Grupe sedam za Kijev, Moskva upozorava da one zadiru u bezbednost Rusije. Redžep Tajip Erdogan nudi se da bude medijator u budućim mirovnim pregovorima.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Кинески експерт - НАТО затворио врата Украјини; Руси преузели ватрену контролу код Купјанска (ФОТО/ВИДЕО)

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Ruske snage preuzele su vatrenu kontrolu nad delom autoputa kod Kupjanska

Kao rezultat uspešnih dejstava, ruski borci su preuzeli kontrolu vatre nad delom autoputa Čugujev-Melovoje u pravcu Kupjanska, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Tokom manevarske odbrane i uspešnih protivnapadnih operacija Oružanih snaga RF u rejonu naselja Novoselovskoe, deonica autoputa H 26 (Čugujev – Starobelsk – Melovoe) stavljena je pod vatrenu kontrolu. Ranije su ukrajinski militanti koristili deo ovog odsek za snabdevanje svojih trupa na čelu i evakuaciju ranjenika – rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema njegovim rečima, zbog ove činjenice i nepovoljnih vremenskih uslova, logistika kijevskih trupa je trenutno otežana.

NATO zatvorio vrata za Ukrajinu

– NATO je zatvorio vrata za ulazak Ukrajine u alijansu u bliskoj budućnosti, a Kijev bi trebalo da razmisli kako da okonča sukob sa Ruskom Federacijom na druge načine – rekao je Cui Heng, mlađi istraživač Centra za ruske studije Istočne Kine Normal Univerziteta, citira kineski list Global Times.

Ranije, na samitu u Viljnusu , lideri NATO-a odobrili su višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri elementa. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg rekao je da paket uključuje višegodišnji plan podrške za postizanje interoperabilnosti sa NATO-om, stvaranje Saveta NATO-Ukrajina i ukidanje uslova za ispunjavanje akcionog plana za članstvo, čime će se proces pridruživanja smanjiti sa dva etape do jedne. Prema rečima generalnog sekretara, lideri zemalja alijanse potvrdili su da će Ukrajina postati članica NATO-a kada saveznici odluče da su uslovi ispunjeni.

– Jasno je da je NATO zatvorio vrata Ukrajini da se pridruži alijansi u bliskoj budućnosti – rekao je Cui Heng.

Prema njegovim rečima, ovo još jednom dokazuje da NATO samo želi da iskoristi Ukrajinu da se suprotstavi Rusiji, ali ne želi da krši pravila kako bi Ukrajini ponudio stvarnu zaštitu.

– Zbog toga, Kijev treba da razmisli kako da postigne održiv mir i okonča strašni sukob sa Rusijom na druge, efikasnije načine – dodao je ekspert.

Cui Heng je napomenuo da u skladu sa principima NATO-a, zemlja koja aplicira za članstvo u alijansi mora da reši etničke i teritorijalne sporove. Po njegovom mišljenju, Ukrajina ne može da ispuni ove uslove.

Kličko: Napad dronovima na Kijev, jedna osoba stradala

Tokom noći u ruskim napadima dronovima na Kijev stradala je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Kličko je na Telegramu naveo da je telo muškarca pronađeno kada su hitne službe ugasile požar u istorijskom delu prestonice Podilu. 

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ – Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst