RAT u Ukrajini danas je ušao u 495. dan. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je juče da ukrajinska vojska nije postigla ciljeve kontraofanzive ni u jednom pravcu. Prema tvrdnjama portparola istočne grupe ukrajinske vojske Sergeja Čerevatija, Rusi su rasporedili više od 180.000 vojnika na dva fronta. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski rekao je da Rusi kontranapadima kod Bahmuta nastoje da destabilišu napredovanje ukrajinske vojske.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Британци признали да су Руси побољшали тактику - Прво мине, па жестоки удари из ваздуха (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Snimak iz kokpita ruskog “Aligatora” 

Putin razgovarao sa liderima Kine i Indije

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Indije Narendrom Modijem tokom virtuelnog sastanka Šangajske organizacije za saradnju.

Na dnevnom redu je uključivanje Irana u tu organizaciju i diskusija o potencijalnom članstvu Belorusije. 

Ukrajina: Ispunjavamo glavni zadatak u ofanzivi

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov je nedavne bitke opisao kao “plodonosne” za Ukrajinu u smislu uništavanja resursa ruskih snaga.

On tvrdi da Ukrajina deluje “mirno” i “mudro” u svojoj kontraofanzivi. 

– U ovoj fazi aktivnih neprijateljstava, odbrambene snage Ukrajine ispunjavaju zadatak broj jedan – maksimalno uništavanje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih mesta, artiljerije i PVO snaga ruske vojske. Poslednjih dana su bili posebno plodonosni – istakao je Danilov.

Zelenski apelovao na dodatno jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane

U sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na dodatno jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

– Razgovarao sam sa kancelarom Šolcom. Nemačka je pomogla Ukrajini sa svojim veoma moćnim, briljantnim protivvazdušnim sistemom IRIS-T, koji se pokazao kao veoma efikasan u zaštiti našeg neba. Takođe, imamo veoma efikasne američke Patriote, koji su nam takođe poslati. Ukrajina je zahvalna na tome, kao i na svakoj drugoj ključnoj pomoći – rekao je Volodimir Zelenski.

Britanija: Rusija ima “rafiniranu” taktiku, ali i dalje pati od “ključnih slabosti” 

Rusija je poboljšala svoju taktiku kako bi usporila ukrajinsku kontraofanzivu, ali i dalje pati od ključnih slabosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Iz britanskog MO navodi se da je Rusija koristila protivtenkovske mine da uspori ukrajinsko napredovanje pre nego što su sa neba napadnuta ranjiva oklopna vozila.

Međutim, takođe se navodi da ruske snage “i dalje pate od ključnih slabosti, posebno jedinica koje su preopterećene i nedostatka artiljerijske municije”.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da je protekla nedelja bila “teška” za njegove trupe. Ukrajinski zvaničnici tvrde da “glavni zamah” kontraofanzive tek predstoji.

Admiral Rob Bauer: Ukrajina do kraja ofanzive neće dobiti F-16

Ukrajina do kraja kontraofanzive neće dobiti lovce F-16, izjavio je načelnik vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer.

– Pitanje isporučivanja lovaca neće biti rešeno u kratkom roku za ovu kontraofanzivu – rekao je Bauer u intervjuu za radio-stanicu “El-Bi-Si”.

On je precizirao da će obuka ukrajinskih pilota i tehničkih specijalista, kao i obezbeđivanje logističke organizacije za avione “biti nemogući pre ove kontraofanzive”.

Bauer je dodao da je Ukrajincima na prvoj liniji fronta “izuzetno teško” da napreduju.

– Tri linije odbrane, velika minska polja, ozbiljne prepreke… za vozila – objasnio je admiral.

Ukrajina očekuje da dobije lovce F-16 tokom 2023. godine, ali, prema pisanju lista “Politiko”, to se neće dogoditi do početka 2024. godine.

MO RF: “Osujećen teroristički napad dronovima na Moskvu”

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana jutros sprečila pokušaj Ukrajine da sa pet dronova izvede napad na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti.

Ministarstvo je pokušaj napada ocenilo kao teroristički.

– Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa pet bespilotnih letelica na objekte u Podmoskovlju i Novoj Moskvi – navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Precizira se da je PVO uništila četiri ukrajinska drona na teritoriji Nove Moskve, a da je peti dron onesposobljen sredstvima radioelektronske borbe i srušio se na teritoriji Odincovskog okruga Moskovske oblasti.

Nije bilo žrtava niti materijalne štete, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

RIA Novosti: Ukrajinski dronovi u napadu na Moskvu, PVO oborio sve letelice

Ruska PVO oborila je dva drona u Novoj Moskvi, piše RIA Novosti.

– Još dve bespilotne letelice oborili su PVO sistemi u Novoj Moskvi, kod sela Krivoševo. Nije bilo žrtava – rekao je izvor ruske agencije.

Ranije je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio da su ukrajinski dronovi napali rusku prestonicu.

Ukupno je oboreno pet dronova iznad Moskve. Pored dva koja su oborena kod Krivoševa, sa neba su “skinute” i letelice iznad sela Valujevo, kao i jedan u rejonu Kubinke.

Na aerodromu Vnukovo uvedena su privremena ograničenja sletanja i uzletanja, koja su već uklonjena.

Napad ruskih “gradova” na ukrajinske položaje

Pistorijus: Desetine “leoparda” stići će u Ukrajinu u narednim nedeljama

U nedavnom intervjuu poljskom listu Rečpospolita, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će desetine tenkova leopard 1A5 koje su Nemačka i Danska dodelile Ukrajini biti isporučene u narednim nedeljama.

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Pistorijus je naglasio da Nemačka trenutno pruža Ukrajini drugu najveću nabavku vojne opreme među svojim globalnim partnerima. Osim toga, Nemačka obučava najveći broj ukrajinskih vojnika.

RIA Novosti: Uništen kontrolni centar za dronove

Artiljerci Južne borbene grupe Oružanih snaga Rusije uništili su ukrajinski kontrolni centar za bespilotne letelice u pravcu Donjecka, piše RIA Novosti.

Kontrolna tačka je identifikovana pomoću karakteristične antene, koja je snimljena iz vazduha, nakon čega je usledio artiljerijski udar haubicom D-30.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI – U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova “leopard 2A4”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst