RAT u Ukrajini ušao je u 489. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за Времјевску избочину: ВСУ напредовао учвршћује положаје; Зеленски се опет огласио (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da su ruski narod i oružane snage te zemlje protiv pobunjenika istkavši da je Vagner u potpunosti finasirala država. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je apelovao da Kijev dobije “političku pozivnicu” za članstvo u NATO-u. Šef “Vagnera” Jevgenij Prigožin stigao u Minsk.

Bitka na Dnjepru: VSU drži mostobrane kod Antonovskog mosta (MAPA)

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže mostobran na ostrvima u delti Dnjepra kod Antonovskog mosta.

Ruske trupe su izvršile masovni udar iz teških sistema za bacanje plamena (TOS-1A) na položaje VSU, međutim, deo neprijateljskih snaga je i dalje ostao ispod mosta. A kasnije su na mesto prebačena dodatna ukrajinska pojačanja.

Pokušaji VSU da se učvrste primećeni su u oblasti nekoliko ostrva južno od Hersona. Ne postoji sigurna kontrola ruske strane nad sivom zonom u regionu ostrva.

Foto: Ruptly

Na skretanju Železna luka- Lazurnoje, diverzantska grupa Oružanih snaga Ukrajine pokušala je iskrcavanje sa manjim čamcima. Prema nepotvrđenim izveštajima, kao rezultat bitke koja je usledila, ukrajinska jedinica je isterana iz tog područja.

Uprkos paničnim porukama sa prve linije, neprijateljske grupe i dalje zauzimaju relativno male površine terena. Glavni zadatak Oružanih snaga Ukrajine je da skrene pažnju na sebe i primora Oružane snage Ruske Federacije da troše energiju na uspostavljanje reda u određenoj oblasti.

Uzimajući u obzir prebacivanje 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine iz Dnjepropetrovske oblasti u pravcu Hersona, uskoro će početi neprijateljstva i pokušaji iskrcavanja trupa severoistočno od srušene brane Kahovske hidroelektrane.

Bitka za Vremjevsku izbočinu: VSU napredovao učvršćuje položaje

Na području Vremjevske izbočine, tri četne grupei 35. Obremp i 128. TO na nekoliko BBM-a i BMP-a su se učvrstile na području zapadno od Staromajorskog. Pripadnici 31. brigade oružanih snaga Ukrajine iz Ravnopolja zauzeli su položaje malo severnije.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Sudeći po pokretima VSU, ruski borci su se preselili iz oblasti između Staromajorskog i Ravonopolja. Trenutno su oružane snage Ukrajine opremaju uporišta, pristupi su minirani, a takođe su rasporedili protivoklopne jedinice. Pored toga, u ovo područje je stigla jedinica 37. Obremp (marinci).

Ilustracija telegram rybar

Sada je DRG 88. bataljon 35. Obremp napredovao u pravcu Prijutnoga, pokušavajući da udari u bok odbrane ruske vojske. Istovremeno, istovremeno napad sa leve strane i Ravonopolja nije isključen.

Uhapšen muškarac osumnjičenog da je navodio napad na Kramatorsk

Ukrajinske vlasti uhapsile su danas muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo najmanje 10, a ranjeno više od 60 ljudi.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je privela čoveka zaposlenog u lokalnoj kompaniji za transport gasa.

On je osumnjičen da je snimao lokalnu piceriju i obaveštavao Ruse o njenoj popularnosti, saopštila je Služba bezbednosti u objavi na Telegramu.

FOTO: AP/Tanjug

AP primećuje da u saopštenju nije pružen nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Rusija je tokom rata insistirala da ne gađa civilne ciljeve, što je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kramatorsk se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri ukrajinske provincije koje je Rusija pripojila prošlog septembra, ali ih ne kontroliše u potpunosti. Taj grad se nalazi na liniji fronta i u njemu se nalazi regionalni štab ukrajinske vojske.

Pogođenu piceriju posećivali su novinari, humanitarni radnici i vojnici, kao i lokalno stanovništvo.

Ukrajinski zvaničnici su prvobitno za napad u Kramatorsku okrivili projektil S-300, oružje zemlja-vazduh koje su ruske snage prenamenile za udare po gradovima, ali je policija kasnije saopštila da su korišćene balističke rakete kratkog dometa Iskander.

Kako konstatuje AP, ovaj napad, kao i drugi širom Ukrajine u utorak i rano u sredu, pokazali su da Kremlj ne ublažava vazdušne napade uprkos političkim i vojnim previranjima izazvanim kratkotrajnom oružanom pobunom prošlog vikenda.

Rusi odbili pet napada VSU u pravcu Donjecka

Oružane snage Rusije su uspešno odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka, uništeno je preko 240 ukrajinskih vojnika, saopštilo je MO Rusije.

Nauseda i Duda u Kijevu

Predsednici Litvanije i Poljske, Gitanas Nauseda i Andžej Duda, stigli su danas u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Zelenski se opet oglasio

Zelenski kaže da Ukrajina neće prihvatiti nijednu mirovnu varijantu koja omogućava da “rat Rusije protiv njegove zemlje postane zamrznuti sukob”.

Nemački ministar odbrane: Ovo će vrlo verovatno biti odlučujuća godina

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus smatra da će ova godina i naredni meseci biti odlučujući za situaciju u Ukrajini.

– Ovo će vrlo verovatno biti odlučujuća godina, ovo su sada ključni meseci. Računam na veliku ofanzivu, na kontraofanzivu, a sve ostalo će se rešiti – rekao je Pistorijus za televiziju ZDF uoči posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Zelenski zahvalan Hrvatskom saboru

Predsednik Ukrajine Zelenski zahvalio je hrvatskom parlamentu što je označio Golodomor kao “genocid”.

Golodomor, masovna je glad, koja se desila u periodu 1932—1933. na teritoriji delova Rusije, Kazahstana i Ukrajine i dovela je do višemilionskih ljudskih žrtava.

Telo dečaka izvučeno iz ruševina, bilans poginulih u Kramatorsku porastao na devet

Telo dečaka izvučeno je u sredu iz ruševina zgrade u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine, čime je broj poginulih u ruskom raketnom udaru porastao na devet, rekao je tamošnji gradonačelnik.

Državni tužilac je rekao da je 60 ljudi  ranjeno u napadu u utorak uveče, kada je raketa pogodila restoran, a zvaničnici su rekli da su među mrtvima i dve devojčice od 14 i devojčica od 17 godina.

Odbijen napad na Melitopolj

Ruski PVO sistemi odbili su noćni raketni napad na Melitopolj, nema žrtava niti materijalne štete, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

Ukrajina: Tokom noći uništili smo šest dronova

Ukrajinske vlasti saopštile su da su tokom noći uništile šest iranskih dronova samoubica

“Glavne ukrajinske rezerve nisu uključene u kontraofanzivu”

Ukrajinske Oružane snage imaju rezerve, uključujući brigade, koje su nedavno prošle obuku na Zapadu i koje su opremljene savremenim tenkovima i oklopnim vozilima NATO-a, rekao je ministar odbrane za Fajnenšel tajms.

Prema njegovim rečima, glavne ukrajinske rezerve nisu uključene u kontraofanzivu, čiji „glavni događaj” tek predstoji. Ministar odbrane Ukrajine je 25. juna u intervjuu za Foks njuz opisao akcije ukrajinskih snaga kao „neku pripremnu operaciju”, rekavši da je ruska vojska izgradila „veoma jake odbrambene linije”.

Ukrajina izgubila više od jednog voda na kupjanskom pravcu

Artiljerci grupe „Zapad“ osujetili su tri pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol centra grupe Sergej Zibinski.

– Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kislovka, Olšani i Novoselovsko – rekao je Zibinski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je izgubila više od jednog voda vojnika i jedan kamionet.

Loše vesti za VSU

Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih trupa u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik Oleg Čehov, portparol grupe Istok.

– Na zaporoškom pravcu, isturene jedinice grupe Istok, uz podršku artiljerije, odbile su neprijateljski napad u području Male Tokmačke. Uništeno je borbeno vozilo i naneti su gubici u ljudstvu. Iz haubičke artiljerije neprijatelju su naneti gubici u ljudstvu, uništena je automobilska tehnika nacionalista koji su pokušali da izvedu napad snagama do jednog voda u pravcu Novodanilovke i Lugova – rekao je on.

Najmanje osam poginulih u napadu na Kramatorsk

Broj mrtvih porastao je na osam u ruskom napadu na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije i dodale da je 56 osoba povređeno.

Kako se dodaje u saopštenju, dve ruske rakete pogodile su u Kramatorsku u utorak uveče prepun restoran u centru grada. Tri osobe su izvučene iz ruševina, dodaje se u saopštenju pomoći.

– Spasioci rade kroz ruševine porušene zgrade i traže ljude koji su verovatno još ispod nje – naveli su zvaničnici hitne službe u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst