RAT u Ukrajini ušao je u 320. dan. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska odbija ruske napade u Bahmutu i Soledaru, ali u “veoma teškim uslovima”. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je juče na veću podršku Ukrajini, i upozorio da potcenjivanje Rusije može da dovede do “velikih posledica po bezbednost u nordijskom regionu”.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички генерал тврди - ВСУ до септембра заузима Крим; Жестоке борбе у Соледару (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Rogov: VSU čeka oštru zimu za napad

Ukrajinske trupe bi mogle da iskoriste nagli pad vodostaja reke Dnjepar da pređu sadašnju liniju fronta u Zaporožju i „počnu akciju bilo gde“ na ovoj južnoj liniji borbi, rekao je zvaničnik administracije ukrajinskog regiona koju podržava Rusija, a prenosi Njuzvik.

Rusija treba da bude „spremna“ za napredovanje kijevskih snaga ako se površina reke zaledi, kao što je to činila u prošlosti, a verovatno će se ponoviti u narednim danima, rekao je Vladimir Rogov, šef promoskovske organizacije We Stand With Russia movement, saopštila je u ponedeljak novinska agencija Tass.

Nestala dva Britanca kod Soledara

Dva britanska podanika su netragom nestala kod Soledara, gde se sada vode žestoke borbe. Poruku o tome prenela je Nacionalna policija Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici .

Foto Tanjug/AP

-Poznato je da su uoči večeri Endrju Begšo i Kristofer Peri otišli ​​iz Kramatorska u Soledar, a komunikacija sa njima je prekinuta, navodi se u saopštenju agencije.

Ranije je Ivan Filiponenko, predstavnik Narodne milicije LNR, rekao da ukrajinski militanti masovno napuštaju Soledar. Prema rečima Filiponenka, komandanti nacionalista su dali instrukcije svojim potčinjenima da uveče i tokom noći povuku preživele radikale iz grada.

Američki general predviđa: Ukrajinci na Krimu do kraja avgusta

Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis smatra da će krajem avgusta ukrajinske trupe zauzeti Krim, piše ukrajinski portal „Strana“ pozivajući se na Hodžisov tvit.

Eksplozija u Bahmutu

Snažna eksplozija u blizini industrijske zone Bahmut. Prema preliminarnim informacijama, pogođeno je ukrajinsko skladište municije.

Havarijska isključenja u Lavovskoj oblasti

U Lavovskoj oblasti uvedene su havarijske restrikcije struje, saopštila je kompanija „Lavovoblenergo“.

-Danas su po nalogu dispečera ‘Ukrenergo’ uvedena havarijska isključenja u Lavovskoj oblasti… uprkos značajnom zahlađenju u istočnim oblastima i prekoračenju potrošnje električne energije preko utvrđene granice, navodi se u saopštenju kompanije.

U kompaniji su dodali da su restrikcije uvedene jer je potrošnja električne energije u Ukrajini povećana zbog nižih temperatura i povećane potrošnje struje u industriji i biznisu sa početkom radne nedelje.

Foto AP

Soledarski pravac: VSU pred slomom (MAPA)

U sektoru Soledara, jurišni odredi PMC Vagner izvode ofanzivu u centralnom delu i na severnoj periferiji Soledara. Borbe se vode iza zgrade gradske uprave, gde su se ukopale konsolidovane formacije VSU.

Odbranu drže razuđeni odredi formacija Oružanih snaga Ukrajine, u čijim redovima ima velikih gubitaka i nema komunikacije. Pripadnici ukrajinskih formacija širili su informacije o predstojećem povlačenju trupa iz naselja zbog nemogućnosti držanja garnizona.

Severoistočno od Bahmuta, ruske jedinice su se spustile, koristeći dominantne visine, da probiju liniju odbrane 17. brigade i 60. odreda Oružanih snaga Ukrajine sa strane Podgorodnog i Bahmuckog, stižući do Krasne Gore i Paraskovievka.

Ilustracija

 

Trenutno se raščišćavaju susedna uporišta na području dva sela. Deo formacija Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole je napustio svoje položaje, ali neki i dalje pokušavaju da uzvrate.

Još nema čvrste kontrole nad Krasnom Gorom i Paraskovijevkom, ali s obzirom na razmere gubitaka u raznim formacijama Oružanih snaga Ukrajine, čak i na brzinu raspoređene ukrajinske jedinice iz drugih pravaca neće dozvoliti zadržavanje ove linije.

VSU takođe ima malo slobodnih trupa za ove svrhe. Kako je saopštila Soledarska taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine, kompletan sastav 93. mehanizovane brigade u Černigovskoj oblasti, za koju se planira prebacivanje u Bahmut, moguć je tek do februara-marta.

FOTO: Tanjug/AP

Prema kanalu Južnog vetra @south0wind, Oružane snage Rusije su presekle liniju snabdevanja Seversk-Bahmut, otvarajući put za opkoljavanje garnizona Bahmut sa severa.

U Bahmutu, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da obuzdaju ofanzivu ruskih trupa. Konsolidovani odredi 57. brigade i 61. brigade, pomešani sa odbrambenim snagama, 32. pukom Zbora narodne garde i grupom MTR Karpati, jačaju svoje položaje u centralnom delu grada.

Na jugu i jugozapadu Bahmuta, Vagnerovi jurišni odredi napadaju utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u Kleščejevki i Opitnom. Oba sela su pod punom vatrenom kontrolom ruskih trupa, a snabdevanje ukrajinske grupe je izuzetno teško.

Velika Britanija planira da Ukrajini pošalje tenkove Čelendžer 2

Velika Britanija razmatra da prvi put pošalje u Ukrajinu tenkove domaće proizvodnje kako bi pomogla zemlji u borbi protiv ruskih snaga, preneo je danas Skaj njuz.

Diskusije se vode poslednjih nekoliko nedelja o isporuci glavnog borbenog tenka britanske vojske Čelendžer 2 (Challenger 2), preneo je Skaj njuz, pozivajući se na neimenovani zapadni izvor koji je upućen u razgovore, prenosi Rojters.

Foto tviter 18 Dywizja Zmechanizowana @Zelazna_Dywizja

Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo da je Ukrajini isporučilo 200 oklopnih vozila, uključujući oklopne transportere FV4333 „Stormer“, koji su opremljeni PVO sistemima „Starstrejk“, kao i protivtenkovskim naoružanjem, protivavionskim raketama, pancirima, kacigama, lekovima i zimskom opremom.

Alaudinov: Vagner dobro napreduje u Soledaru i Bahmutu

Borci grupe Vagner svakodnevno dobrim tempom napreduju na frontu u oblasti strateški važnih gradova Soledara i Artjomovska u DNR, tvrdi komandant specijalnih snaga “Ahmat” i zamenik komandanta 2. armije. korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

Prema njegovim rečima, “Vagnerovci” rade “ogroman posao, uništavajući ogroman broj neprijatelja i svaki dan napreduju dobrim koracima”.

Apti Alaudinov/Foto: Printscreen

– Mislim da ćemo narednih dana čuti i o oslobađanju Soledara i Artjomovska (ruski naziv za Bahmut), između ostalog i zato što je “Vagner” uspeo da ostvari tako dobar rezultat u onim oblastima koje su bile posebno značajne direktno za logistiku ukrajinskih formacija – rekao je Alaudinov u eteru Prvog kanala.

Istovremeno, Alaudinov tvrdi da bi slanje pojačanja ukrajinskim trupama samo dovelo do dodatnih gubitaka u redovima neprijatelja.

Čerevati: Žestoka bitka u Soledaru

Žestoka bitka besni Soledaru, izjavio je 9. januara Sergej Čerevati, portparol Istočne grupe snaga Ukrajinske vojske, a prenosi Kijev Indipendent.

Ruske trupe su granatirale Soledar 106 puta u protekla 24 sata, a u istom periodu došlo je do 22 borbena sukoba između ruskih i ukrajinskih snaga, navodi Čerevati.

– Ukrajinska vojska u Soledaru ojačana je dodatnim snagama i sredstvima 8. januara i sprovodi mere da spreči dalje napredovanje neprijatelja – izvestio je Čerevati.

Prema njegovim rečima, mrazno vreme omogućiće obema armijama da koriste tešku opremu, poput tenkova i borbenih oklopnih vozila, za ofanzivne akcije u Soledaru.

– Strana koja se bolje pripremi i razraditi bolje taktičke planove imaće prednost – rekao je portparol.

Glavne tačke brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane je na današnjem obraćanju javnosti objavilo sledeće informacije:

  • Ruska vojska je gađala živu silu i tehniku ukrajinske vojske u području Kupjanska, uništena je diverzantska grupa
  • Ruski lovci oborili su ukrajinske avione Su-25 i MiG-29, kao i helikopter Mi-8. Od početka specijalne operacije uništeno je 200 ukrajinskih helikoptera
  • U poslednja 24 časa likvidirano je više od 40 ukrajinskih vojnika južno od Donjecka, kao i više od 60 u području Krasnog limana
  • Ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Donjecka, gde je likvidirano više od 80 ukrajinskih vojnika. Ruska artiljerija je aktivna na celom frontu
  • Tri ukrajinska skladišta oružja uništena su u DNR i Harkovskoj oblasti
  • Dva artiljerijska sistema Krab, poljske proizvodnje, uništena su u DNR i Zaporoškoj oblasti

Peskov: Nema novog talasa mobilizacije

Rusija neće sprovoditi novi talas delimične mobilizacije, rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Vladimira Putina, komentarišući objave na Telegram kanalima o obnavljanju regrutnih aktivnosti.

Foto: EPA

– Sve na ovu temu je više puta rečeno na istim Telegram kanalima. Nema potrebe da se Telegram kanalima uopšte pridaje toliki značaj – rekao je on.

Primarni izvor informacija o mobilizaciji je zvanična vlada na čelu sa predsednikom Rusije, podsetio je Peskov.

Filiponenko: Ukrajinska vojska se povlači iz Soledara

Ukrajinska vojska se povlači iz Soledara, pokušavajući da to sakrije čak i od svojih saveznika, tvrdi Ivan Filiponenko, predstavnik Narodne milicije LNR.

Filiponenko je za TV Rusija 24 rekao da ukrajinski vojnici masovno beže iz Soledara, prenosi RIA Novosti.

On tvrdi da su u Soledaru ostale napuštene jedinice poljskih plaćenika, prenosi Tanjug.

Prethodno je saopšteno da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Bahmutsko, koje se nalazi u okolini Soledara, severoistočno od važnog transportnog čvorišta Bahmuta.

Kroz taj grad prolazi mreža puteva i železničkih pruga, preko kojih se snabdevaju ukrajinske trupe u Donbasu. Ruske snage vode žestoke borbe za Bahmut i Soledar, koji su pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Poljaci razmatraju slanje “Leoparda” u Ukrajinu

Poljske vlasti razmatraju prebacivanje određenog broja tenkova “Leopard” u Ukrajinu u saradnji sa drugim zapadnim zemljama, izjavio je predstavnik Kancelarije poljskog predsednika, zadužen za međunarodna pitanja, Jakub Kumoč, odgovarajući na pitanje o medijskim izveštajima o planovima Varšave da ove tenkove preda Kijevu.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

– Slučaj je u razmatranju – rekao je on za radio Zet, ističući da se “razgovara o predlogu da Poljska učestvuje u određenoj koaliciji zemalja koje imaju Leoparde”.

Kumoč je nazvao “apsolutnom dezinformacijom” govor o “velikom broju leoparda” koji će se isporučiti.

Prema njegovim rečima, “reč je o simboličnoj podršci i učešću u koaliciji nekoliko zemalja.

– Reći da će Poljska predati nekoliko desetina ili stotina tenkova je apsurdno, stvaranje alternativne realnosti – naglasio je predstavnik kancelarije poljskog lidera, piše Sputnjik.

Povratak ruskih zarobljenika u otadžbinu posle razmene

Šmidova protiv isključenja Rusije iz OEBS-a

Generalni sekretar OEBS-a Helga Šmid izjasnila se protiv isključenja Rusije iz organizacije, na šta pozivaju u Kijevu.

– Mislim da sa sadašnje tačke gledišta ima smisla da Rusija nastavi da bude članica OEBS-a – rekla je ona u intervjuu nemačkom listu “Velt”.

Prema rečima diplomate, sedenje za istim stolom ne znači „razmenu diplomatskih ljubaznosti“.

Mitropolit Pavle optužuje Kijev za progon crkve

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle optužio je ukrajinske vlasti za progon crkve, nakon božićne službe u hramu koju je služio poglavara raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

– Pod plaštom onoga što se dešava u zemlji, umesto da se ujedinimo, počeli su da progone Crkvu. Pošto su krenuli na Crkvu, samim tim su krenuli i na njegovu glavu – Hrista – rekao je mitropolit tokom božićne liturgije u crkvi Agapita Pečerskog na teritoriji Donje Lavre, prenosi ukrajinski list „Strana“.

Mitropolit je istakao da je Uspenski hram liturgijom raskolnika iz PCU “izvrgnut ruglu”.

– Bilo nas je 10.000, a njih 1.000, ali su imali mitraljeze, imali su pištolje. Naoružali su se protiv svog naroda – dodao je on.

Poglavar raskolničke PCU služio je 7. januara božićnu službu u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-pečerske lavre, gde su se prethodno obavljala bogosluženja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), piše Sputnjik.

Britansko MO: Rusi gotovo sigurno koristili Su-57

Britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da su Rusi gotovo sigurno koristili avione Su-57 tokom napada na Ukrajinu od juna 2022. godine.

Te misije su verovatno bile ograničene na letenje iznad ruske teritorije i lansiranje raketa vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh dugog dometa u Ukrajinu, saopštilo je ministarstvo.

Satelitski snimci od 25. decembra pokazuju pet Su-57 u vazduhoplovnoj bazi Ahtjubinsk, gde se nalazi 929. centar za vazdušna ispitivanja. Pošto je ovo jedina poznata baza sa tim modernim avionima, ruske snage su verovatno koristile ove avione za operacije protiv Ukrajine.

Pušilin: Intenziviran rad PVO sistema

Rusija intenzivira rad sistema protivvazdušne odbrane u uslovima granatiranja kritičnih infrastrukturnih objekata u DNR od strane ukrajinske vojske, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

– Neprijatelj ima za cilj da uništi kritične infrastrukturne objekte – snabdevanje toplotom, gasom, vodosnabdevanje – rekao je on.

Ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Bahmutsko u DNR

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Bahmutsko u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tvrdi danas štab Teritorijalne odbrane DNR.

– Od 9. januara 2023. godine Bahmutsko je pod kontrolom ruskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici – navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Naselje Bahmutsko nalazi se južno od Soledara, u blizini grada Artjomovsk, koji se u Ukrajini zove Bahmut.

Rogov: Ukrajinci se spremaju da pređu Dnjepar

Ukrajinske trupe se spremaju da pređu Dnjepar kod rezervoara Kahovka, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti.

– U poslednje vreme Dnjepar je postao plitak – i postao je plitak s razlogom. To indirektno potvrđuje da se ukrajinske trupe spremaju da forsiraju Dnjepar u oblasti akumulacije Kahovka. Energodar i nuklearka Zaporožje mogu postati jedan od pravaca za desant trupa – rekao je Rogov agenciji.

Prema njegovom mišljenju, smanjenje protoka vode u Dnjepru je veštački proces koji organizuju kijevske vlasti postepenim zatvaranjem hidrotehničkih kapija hidroelektrane na branama kaskade Dnjepra u gornjem toku, uključujući Kremenčug i Dnjeparske hidroelektrane.

Snimak uništavanja ukrajinskih pojačanja

Ruska agencija RIA Novosti objavila je snimak uništavanja ukrajinskih trupa.

Kako navodi agencija, snimak prikazuje izviđača grupe Viking koji je termovizijskom optikom detektovao vozila sa pojačanjima, nakon čega je dejstvovala ruska artiljerija.

Podoljak: Rusija spremna za bekstvo sa Krima

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak tvrdi da je Rusija već spremna za bekstvo sa Krima.

Podoljak smatra da će Rusi, nakon što Krim bude potpuno u dometu vatre ukrajinskih snaga, početi da beže sa poluostrva, prenosi Unian.

Foto: Jutjub/Novini.LIVE

Prema mišljenju Podoljaka, preuzimanje Krima je pitanje vremena.

On je ocenio da Ukrajina u ratu mora ići do kraja, inače će njena deca za 3-5 godina ponovo plaćati cenu za pravo države da postoji.

Rusija je 2014. godina pripojila poluostrvo Krim, nakon referenduma na tom poluostrvu na kojem se većina građana izjasnila za pripajanje Rusiji.

Ukrajinske informacije o napadu na Kramatorsk

Gradonačelnik Kramatorska je juče na Fejsbuku objavio da niko nije ubijen u napadu na različite lokacije u tom gradu, nakon što je portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov izjavio da su ruske oružane snage sprovele operaciju odmazde za nedavni ukrajinski napad na privremenu rusku vojnu bazu u naselju Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Prema njegovim rečima, u ruskom raketnom udaru ubijeno je više od 600 ukrajinskih vojnika smeštenih u privremenim bazama u Kramatorsku, preneo je TASS.

Agencija Rojters je prenela reči očevidaca koji su potvrdili da je ruski raketni udar na Kramatorsk prouzrokovao materijalnu štetu, ali tvrde da nema dokaza da je u napadu bilo ljudskih žrtava.

Izveštači Rojtersa posetili su dva studentska doma u Kramatorsku koje je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije navelo kao mesta u kojem su privremeno bili smešteni ukrajinski vojnici tokom ruskih raketnih udara.

Prema njihovom svedočenju, nema indicija da je neko od dva navedena mesta direktno pogođeno raketnim projektilima i ozbiljno oštećeno, nema očiglednih pokazatelja da su u tim objektim živeli vojnici i nema ni tragova krvi ni drugih materijalnih dokaza o ljudskim žrtvama.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU – Zaplovila fregata “Admiral Gorškov” naoružana “cirkon” projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst