EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Osmi protest “Srbija protiv nasilja” počeo je od 18 časova ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu. Kao što je narodni poslanik Radomir Lazović pre tri dana i najavio, povorka će se nakon okupljanja ulicom Kneza Miloša uputiti ka Vladi Srbije, a potom Nemanjinom do Slavije i najzad Autokomande, gde će biti izvršena blokada autoputa.

Protesti su tokom prethodnih dana održani u Čačku, Lučanima, Zaječaru, Smederevu i Valjevu, a za danas su najavljene blokade i protesti u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu.

Prvi protesti održani su neposredno nakon masovnih ubistava koja su 3. i 4. maja pogodila Srbiju, a zahtevi koji su još tada zacrtani i dalje su isti: smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije, gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje, kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativnencije Aleksandra Vulina.

Protest će trajati do 21 čas.

Izvor: Nedeljnik

18: 00 Građani se polako okupljaju ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

17: 49 Studenti su se uključili u proteste “Srbija protiv nasilja” zato što kao mladi i obrazovani ljudi žele da žive u uređenom društvu i ne mogu više da trpe nasilje koje se oko njih dešava, izjavili su za N1 studenti FPN Pavle Cicvarić i Lazar Simić.

„Početkom maja se na najgori mogući način pokazalo koliko mi u Srbiji nismo bezbedni, da najmlađa deca nisu bezbedna ni u školama. Evo sada imamo krizu na Kosovu i to je nasilje i niko ovde ne nudi rešenje. Naprotiv, podsmevaju nam se oni koji treba da reše problem i da stisnu zube i kažu mi smo odgovorni. Niko ne želi da reši probleme, ni institucije nisu zainteresovane tako da je trenutno ulica jedino rešenje“, rekao je Lazar Simić.

Originalni tekst