UOČI velikog protesta koji počinje u podne u Rudaru, tzv. kosovska policija postavila je blokade na magistralnom putnom pravcu, a Srbi, koji se polako okupljaju u velikom broju, razvili transparent: “Kurti, Kosmet nije tvoja prćija ovo je naša dedovina!”

(УЖИВО)  КОЛОНА ВОЗИЛА СЛИВА СЕ КА КРСТУ: Срби се окупљају у великом броју, полиција зауставља српска возила (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti

Kolona vozila se trnutno sliva ka krstu na Rudaru gde se očekuje da počne veliki skup Srba sa KiM, kako su najavili politički predstavnici Srba sa KiM – najveći do sada.

Osim Srba sa KiM, očekuje se i dolazak Srba iz ostalih sredina južno od Ibra.

Koovska policija prisutna je na prilaznim putevima, iz pravca Prištine, a u mestu Miloševo zaustavljaju isključivo vozila sa srpskim registarskim oznakama i fotografišu lične karte, što su uradili i ekipi  “Novosti”.

Na protestu je i supruga uhapšenog Dejana Pantića i Slađana Trajkovića za kog i dalje ništa ne zna. 

Veliki broj Srba stigao na protest – kolona vozila kreće se u pravcu krsta

11:45 – Uoči velikog protesta Srba sa KiM koji treba da počne u podne u Rudaru kod Krsta pristiže veliki broj građana.

– Ono što u ovom momentu mogu da kažem je da se okuplja veliki broj građana, polako pristižu sa svih strana, kod Krsta u Rudaru, gde se u 12 sati očekuje početak protesta”, prenela je novinarka TV Most sa lica mesta Sonja Milojević.

Navela je da prema informacijama Kriznog štaba na protest dolaze lekari, nastavnici, profesori, rudari, komšije, prijatelji. 

Novosti

11.30 – Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste je na svom Tviter nalogu napisao da patrole tzv. kosovske policije zaustavljaju narod i uzimaju podatke od ljudi koji su krenuli na veliki narodni miting u 12 sati kod Krsta u Rudaru.

-Usput patrole KP zaustavljaju ciljano vozila i uzimaju podatke putnika uz poruku “budite dobri, ako bude problema znaćemo ko je kriv”. Posle svih sloboda koje su nam ukinute, pokušavaju da nam ukinu i demokratsko pravo na miran protest.

Usput patrole KP zaustavljaju ciljano vozila i uzimaju podatke putnika uz poruku “budite dobri, ako bude problema znaćemo ko je kriv”.

Posle svih sloboda koje su nam ukinute, pokušavaju da nam ukinu i demokratsko pravo na miran protest. 2/2 — Dalibor Jevtić (@jevticdalibor) December 22, 2022

11:10 – Kako saznaju Novosti,policija je zaustavila dva autobusa sa Srbima iz Štrpca i pretresa ih, drži van puta i legitimiše putnike, a Kurtijeva policija zaustavlja i druga srpska vozila na KiM koja su sa drugih lokacija krenula da podrže svoje sunarodnike na severu, iz Babinog Mosta, Vučitrna, Gračanice, Pomoravlja..

Uprkos svemu Srbi se u ogromnom broju okupljaju kod Krsta.

10:00 Počela okupljanja

Srbi su na barikadama na severu Kosova 13. dan i ne odustaju od zahteva za oslobađanje Dejana Pantića i ostalih srpskih građana koje je kosovska policija prethodnih dana uhapsila bez osnova.

Novosti

Podsetimo, krizni štab srpskog naroda sa severa Kosova pozvao je sve da danas dođu na protest zbog pretnji Aljbina Kurtija, koji je prethodnih dana otvoreno pretio ubijanjem Srba na barikadama.

Novosti

– Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu na najveći javni protest ikada, koji će se održati u četvrtak, 22. decembra, u 12 časova u Rudaru kod krsta, gde će naš narod koji čine naši lekari, profesori, nastavnici, rudari, naša rodbina, komšije, majke, sestre da se okupimo da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da se ne slažemo sa progonom i ubistvima i da sever Kosova nije ni nemački ni Kurtijev, već mesto gde živimo i gde želimo ostati i opstati – navodi se u saopštenju.

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

PREMINUO LAĆA RADULOVIĆ

PREMINUO LAĆA RADULOVIĆ

TEKSTOPISAC Milan Laća Radulović, sin pokojne Marine Tucaković i kompozitora Aleksandra Fute Radulovića, iznenada je preminuo danas, saznaju “Novosti”

20. 12. 2022. u 14:08

Originalni tekst