Izvor: Nedeljnik

Osmi protest “Srbija protiv nasilja” počeo je od 18 časova ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu. Kao što je narodni poslanik Radomir Lazović pre tri dana i najavio, povorka će se nakon okupljanja ulicom Kneza Miloša uputiti ka Vladi Srbije, a potom Nemanjinom do Slavije i najzad Autokomande, gde će biti izvršena blokada autoputa.

Protesti su tokom prethodnih dana održani u Čačku, Lučanima, Zaječaru, Smederevu i Valjevu, a za danas su najavljene blokade i protesti u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu i Leskovcu.

Prvi protesti održani su neposredno nakon masovnih ubistava koja su 3. i 4. maja pogodila Srbiju, a zahtevi koji su još tada zacrtani i dalje su isti: smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije, gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje, kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativnencije Aleksandra Vulina.

Protest će trajati do 21 čas.

19: 42 Povorka se trenutno nalazi kod Hrama Svetog Save, javlja reporterka Nedeljnika.

19: 26 Blokiran je prilaz ka Mostu slobode u Novom Sadu.

Došlo je i do incidentne situacije jer su pojedini građani negodovali zbog zatvaranja mosta, javila je reporterka N1.

19: 20 Dok su se ispred Skupštine održavali govori, došlo je i do manjeg incidenta.

Naime, nekoliko građana negodovalo je zbog zastava EU i Ukrajine, došlo je i do koškanja, ali nije bilo većeg incidenta, javili su mediji.

19: 16 Kolona građana u Beogradu je kod Vlade Srbije, spušta se od Doma Narodne skupštine. Atmosfera je kao na prethodnim protestima, ali sa, kako javlja reporterka Nedeljnika, primetno manje ljudi.

Od Vlade Srbije ići će se u Nemanjinu, do Slavije a onda i do Autokomande.

Izvor: Nedeljnik

19: 01 Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je na protestu “Srbija protiv nasilja” da građani zahtevaju jedino da žive normalno u zemlji bez bilo kakvog oblika nasilja i mržnje.

On je na osmom protestu za agenciju Beta izjavio da od zahteva protesta neće biti odustajanja, te da, kako je ocenio, vlasti izgleda da nisu dobro razumele šta građani od njih očekuju.

“Traženjem rasprave u parlamentu tražili smo institucionalan način da oni ispune ono sto građani traže, a vlasti su to razumele kao mogućnost da nađu izgovore da to ne urade”, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, to je pogrešan pristup i građani i opozicija, koja tehnički organizuje okupljanja, istrajaće na zahtevima protesta.

18: 54 Kako javlja reporterka Nedeljnika, povorka se u ovom trenutku uputila ka ulici Kneza Miloša.

Izvor: Nedeljnik

18: 49 Što je veća i kratkoročnija pretnja vlastima to je i veća šansa da se zahtevi sa protesta “Srbija protiv nasilja” ispune, izjavio je u specijalnoj emisiji na N1 politikolog Boban Stojanović.

“Poenta je čime pretite i ugrožavate vlast kako bi je naterali da ispuni zahteve. U redu je šetati, ali zaustaviti neke saobraćajnice manje važne u nekim gradovima su Srbiji, mislim da nije dovoljno. Vlast sve to ignoriše, a ono što smo videli da boli Vučića su most Gazela i autoput, to boli njega”, izjavio je politikolog.

18: 48 „Radim kao rudar u Aleksincu 15 godina kao rudar. Danas se u miru borim za pravdu za koju su oštećene moje pokojne kolege i rudari“, kazao je na protestu u Nišu rudar Nebojša Stanojević.

18: 43 Lazović je na protestu za agenciju Beta izjavio i da je uveren da će građani i opozicija koja tehnički organizuje proteste, uspeti u tome.

“Zahtevi protesta su nepromenjeni, od njih nema odustajanja, i uveren sam da ćemo imati snage svi zajedno da se za njih izborimo”, rekao je Lazović.

18: 30 Protesti u Novom Sadu i Beogradu započeti minutom ćutanja u čast dečaka koji je juče podlegao povredama zadobijenim u pucnjavi u okolini Mladenovca.

18: 12 U Šapcu se prvi put okupljaju na protestu protiv nasilja.  Obratiće se nekoliko govornika, a na mostu će biti organizovana i blokada.

Okupljanja će trajati do 21 sat.

“Šabac ne ćuti”, “Šabac protiv nasilja” poruke su sa transparenata koja se mogu videti na skupu.

Izvor: Nedeljnik

18: 00 Građani se polako okupljaju ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

17: 49 Studenti su se uključili u proteste “Srbija protiv nasilja” zato što kao mladi i obrazovani ljudi žele da žive u uređenom društvu i ne mogu više da trpe nasilje koje se oko njih dešava, izjavili su za N1 studenti FPN Pavle Cicvarić i Lazar Simić.

„Početkom maja se na najgori mogući način pokazalo koliko mi u Srbiji nismo bezbedni, da najmlađa deca nisu bezbedna ni u školama. Evo sada imamo krizu na Kosovu i to je nasilje i niko ovde ne nudi rešenje. Naprotiv, podsmevaju nam se oni koji treba da reše problem i da stisnu zube i kažu mi smo odgovorni. Niko ne želi da reši probleme, ni institucije nisu zainteresovane tako da je trenutno ulica jedino rešenje“, rekao je Lazar Simić.

Originalni tekst