R. R.19.04.2024. 00:01

Uzbudljive, fascinantne i duhovite neispričane priče Rajka Grlića: Legendarni reditelj gost Kulturnog centra Grad u programu Booking Balkan 1Foto Željka Dimić

Reditelj i scenarista Rajko Grlić, koji je svojim filmovima obeležio jugoslovensku i hrvatsku kinematografiju, u utorak, 23. aprila u 18 h, biće gost Kulturnog centra Grad i programa Booking Balkan, koji se organizuje u okviru književnoumetničke platforme Booking, a moderator razgovora je reditelj Stefan Arsenijević.

Grlić ovih dana boravi u Beogradu zbog postprodukcije novog filma „Svemu dođe kraj“, koji je tokom 2023. snimio u Zagrebu, posle pauze od sedam godina i ostvarenja „Ustav Republike Hrvatske“, sa kojim je uz četiri Zlatne arene u Puli osvojio još dvadesetak nagrada na velikim svetskim festivalima.

Autor antologijskih igranih ostvarenja koja su dobijala visoka priznanja na domaćim i svetskim festivalima, i bila na repertoaru bioskopa na svih pet kontinenata – „Kud puklo da puklo“, „Bravo, maestro“, „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, „Za sreću je potrebno troje“, „Đavolji raj“, „Čaruga“, „Josephine“, „Karaula“, „Neka ostane među nama“, „Ustav Republike Hrvatske“, bio je i scenarista pet dugometražnih igranih filmova drugih reditelja, kao i kultne televizijskoj seriji „Grlom u jagode“ Srđana Karanovića.

Tokom višedecenijske karijere Grlić je bio i autor šesnaest kratkometražnih filmova, četrnaest televizijskih dokumentaraca, producent pet dugometražnih filmova, a napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu How to Make Your Movie; An Interactive Film School, koja je u Njujorku 1998. proglašena za najbolju svetsku multimediju.

Od 90-tih godina Grlić živi u Americi,  a njegova autobiografska knjiga „Neispričane priče“, objavljena 2018. u Hrvatskoj, iste godine i u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Americi, Engleskoj, Sloveniji, Češkoj…, vrlo brzo je postala bestseler. Sredinom januara ove godine, novo izdanje knjige, dopunjeno sa 23 priče, objavio je u Beogradu isti izdavač, kuća „Laguna“.

„Čitav život sakrivao sam se iza filmskih junaka. Živio njihove živote i pričajući njihove krio svoj. Neispričane priče ostajale su u režijskoj bilježnici kao u nekoj dobro začepljenoj boci. I odjednom, vjerojatno u nadi da ću time olakšati povratak, odlučio sam tu bocu otvoriti“, zapisao je u uvodu knjige koja je i svojevrsna dokumentarna saga o svima nama sa ovih prostora.

Svoj dirljivi, duhoviti i povremeno gorak intimni zapis Grlić je “upakovao” u imaginarni filmski leksikon, i kako je pred beogradsku promociju u Jugoslovenskoj kinoteci septembra 2018. izjavio potpisnici ovih redova, on se ovom knjigom „razdužio“.

„To jesu komadići nekakvog života koji sam beležio, kamenčići koje sam ostavljao trideset godina da bih jednog dana možda znao da se vratim tamo odakle sam otišao. Hteo sam, na neki način, da objasnim zašto sam otišao iz Hrvatske, i zašto sam to što jesam. S druge strane, hteo sam, i to je možda bio podsvesni motiv, da ostavim unucima neki trag. Imam dvoje unuka koji žive u Njujorku, na Menhetnu, i ako ih to ikada bude zanimalo, moći će da saznaju šta je taj predak nekad radio, iz koje porodice potiču, kakve su sudbine postojale, kakva je bila ta naša zemlja“, izjavio je jedan od najvećih filmskih autora ovog prostora.

U programu Booking Balkan, koji je podržan od Evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI (Berlin), sa Grlićem će razgovarati reditelj Stefan Arsenijević, dobitnik brojnih nagrada i predavač na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Za kratki film „(A)torzija“ Arsenijević je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije, nominaciju za Oskara i još tridesetak domaćih i inostranih nagrada, a njegov prvi celovečernji film „Ljubav i drugi zločini“ takođe je doživeo svetsku premijeru na Berlinalu i dobio je nekoliko međunarodnih nagrada.

Sa drugim igranim filmom „Strahinja Banović“ 2021. osvojio je pet nagrada na festivalu u Karlovim Varima, među kojima je i Kristalni globus za najbolji film, ova socijalno -ljubavna drama prikazana je na više od 50 međunarodnih festivala i dobila je preko 30 nagrada.

Arsenijević je osnivač i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje – FIRST FILMS FIRST, a priredio je i knjigu razgovora sa Srđanom Karanovićem „Malo iznad tla“. Zajedno sa Majom Medić priredio je monografiju „Grlom u jagode – 40 godina TV serije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst