Ukoliko želite da obogatite svoj jelovnik nečim lako dostupnim što se brzo priprema i zdrav(ij)a je opcija, obavezno probajte ovako pripremljen karfiol

Kokice od karfiola
Kokice od karfiolafoto: NADKI, Shutterstock

Karfiol možda nije preterano popularan, ali to je samo zato što ne ume svako da ga pripremi – a neverovatno je lako napraviti ukusno jelo od njega!


Iako nije omiljeno povrće, karfiol spada u najzdravije. U njemu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina…


Karfiol je niskokalorična namirnica, a njegov veliki deo čini voda. Zato su sjajan izbor za ručak ili večeru, a možete ga iskoristiti i kao zamenu za nezdrave grickalice, poput kukuruznih kokica.

Karfiol se ne koristi dovoljno u našoj kuhinji
Karfiol se ne koristi dovoljno u našoj kuhinjifoto: Shutterstock, Pixel-Shot

Sastojci:

  • glavica karfiola, isečena na cvetiće veličine po želji
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica ulja
  • ½ kašičice belog luka u prahu


Priprema


Pomešajte so, mlevenu papriku, beli luk u prahu i kurkumu, pa ubacite cvetiće karfiola. Prelijte uljem, sve dobro promešajte dok začini ne pokriju karfiol, pa poređajte po dobro podmazanoj tepsiji.


Pecite u rerni prethhodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.

Originalni tekst