Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je da će Nemačka pojačati kontrolu na svim kopnenim granicama kako bi odogovrila na sve veći broj ilegalnih migracija i zaštitila zemlju od ekstremističkih pretnji, prenosi Gardijan.

Planirano je da dodatne kontrole počnu 16. septembra, a trajaće, za početak, šest meseci. To znači da će „ceo paket mera stacionarne i mobilne granične policije postojati na svim granicama, uključujući i mogućnost odbijanja ulaska u skladu sa evropskim i nacionalnim pravom“, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva. Pritom bi, kako se dodaje, uticaj na one koji preko granice odlaze na posao trebalo da bude što je moguće manji, piše DW.

Ministarka je sredinom oktobra prošle godine uvela stacionarne kontrole na granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom. Takve kontrole postoje na nemačko-austrijskoj kopnenoj granici još od septembra 2015. Sada će – kao što je bilo uvedeno tokom Evropskog prvenstva u fudbalu – da postoje kontrole i na granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom.

Kontrole na unutrašnjim granicama u šengenskom prostoru mogu se uvesti samo u izuzetnim slučajevima, a to se mora prijaviti Evropskoj komisiji.

„Ovim potezom pokušaćemo da ojačamo našu unutrašnju bezbednost i nastavimo čvrsto da se odupiremo neregularnim migracijama“, rekla je ministarka Fezer. „Dok god ne uspostavimo snažnu zaštitu spoljnih granica EU sa novim Zajedničkim evropskim sistemom azila, moraćemo da pooštravamo kontrole na našim granicama.“

Prema pisanju Gardijana, ovakva odluka predstavlja posledicu napada nožem u Soligenu prošlog meseca (nemačke vlasti su nedugo nagon toga uhapsile Sirijca Isu al H.), kao i pucnjave do koje je došlo u blizini izraelskog konzulata prošle nedelje. 

Post Views: 30

Originalni tekst