Usvojeni zajednički kriterijumi za putovanja unutar EU

0
6

Usvojeni zajednički kriterijumi za putovanja unutar EU

Ministri za evropske poslove zemalja EU usvojili su danas zajedničke kriterijume kako bi kooridinisali ograničenja putovanja unutar EU usled novog talasa pandemije koronavirusa, a Evropska komisija je produžila do leta 2021. olakšice za državnu pomoć firmama.

Beta AP: Evropska unija
Foto: Beta AP / Evropska unija

Ministri za evropske poslove su na sastanku u Luksemburgu usvojili preporuku, koja nije obavezujuća, o uspostavljanju zajedničkog mapiranja rizičnih zona u okviru EU.

Cilj je da se izbegne fragmentacija i poremećaji u transportu i kretanju širom EU, a poveća transparentnost i predvidljivost za građane i preduzeća.

Mapiranje rizičnih zona biće zasnovano na nedeljnim informacijama koje će objavljivati Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti na osnovu podataka dobijenih od zemlja članica o broju zaraženih na 100.000 ljudi, broju urađenih testova i procentu pozitivnosti testa.

Kako dodaje Frans pres, više zemalja je bilo uzdržano, uključujući i Luksemburg.

Evropska komisija je takođe danas najavila proširenje i produženje do leta 2021. olakšica za državnu pomoć, usvojenih proletos u cilju podrške evropskim firmama usred krize sa koronavirusom.

„Cilj je da se omogući državama članicama da pomognu firmama… uz istovremeno garantovanje jednakih uslova“, precizirala je u saopštenju Evropska komisija.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article