Usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti: Zbog nenošenja maski kazne na licu mesta

Skupština Srbije je večeras usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić

Na osnovu tih novina komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.
Predložene izmene i dopune zakona podržalo je 189 poslanika, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan prisutni poslanik nije glasao.
Usvojena je i odluka da zbog postojanja opravdanih razloga zakon stupi na snagu i ranije od uobičajenog roka od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.
Uoči glasanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se nada da će izmene i dopune zakona zaustaviti širenje epidemije i "sačuvati naš zdravstveni sistem i zdravlje i živote naših građana".

Prethodno je poslanik liste "Ujedinjena dolina SDA Sandžaka" Enis Imamović rekao je da njegova poslanička grupa neće glasati kada se bude odlučivalo o predloženim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer smatraju da je pre njih trebalo utvrditi odgovornost za postojeće stanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u ovakvoj situaciji nema mesta za politiku, i da je prioritet zdravlje i životi ljudi.

"Sada treba da uradimo sve da zaustavimo širenje virusa, a kad je reč o odgovornosti, da li će biti utvrđena za šest meseci ili za godinu dana, od nje niko neće pobeći", rekao je ministar.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku predloženom zakonu, a naročito su isticali važnost što skorije nabavke vakcine protiv kovida.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article