Ustavni sud Hrvatske zaključio je da hrvatski predsednik Zoran Milanović ne može da bude kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, a upozorio je da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava, prenosi N1.

Ustavni sud je u saopštenju naveo da od 18. marta, kada je upozorio Zorana Milanovića i Socijaldemokratsku partiju (SDP) da on mora podneti ostavku ako želi da učestvuje na izborima, nije želeo da do dana održavanja parlamentarnih izbora novim upozorenjima ili saopštenjima utiče na volju birača.

Milanović je svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost, doveo sebe u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, niti premijer, zaključio je Ustavni sud.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upozorio je sve učesnike izbora održanih 17. aprila da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav vlade moraju biti svesni te činjenice.

Šeparović je kazao da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade.

„Tokom celokupne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu“, rekao je Šeparović i dodao da se Milanović takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika parlamentarnih izbora, što po ustavnom položaju dok je predsednik Republike ne može biti.

Ustavni sud istakao je u saopštenju da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelovljena u Ustavu, a Milanović je tokom celokupne izborne kampanje postupao suprotno Ustavu, te doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše ustavne vrednosti.

Za odluku Ustavnog suda glasalo je devet sudija, protiv je bilo troje, a jedna sudija nije došla na sednicu. Troje sudija koji su bili protiv tog, ali i ranijeg upozorenja Ustavnog suda Milanoviću, najavili su izdvojena mišljenja koja će biti objavljena na sajtu Ustavnog suda.

Milanović je najavio da će se u 17 sati obratiti javnosti povodom odluke Ustavnog suda.

Originalni tekst