Univerzitet odbrane u Beogradu i kompanija NIS potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Cilj ove saradnje je uspostavljanje partnerskih odnosa koji mogu značajno da doprinesu povezivanju naučnog, obrazovnog i stručnog rada Univerziteta sa poslovnim aktivnostima NIS-a.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvovali su Miloš Vučević, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, a memorandum su potpisali brigadni general prof. dr Boban Đorović, rektor Univerziteta odbrane i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je nakon potpisivanja Memoranduma da ovaj dokument nije samo stvar nekog protokola ili neke puke forme već da je Ministarstvo odbrane započelo čitav niz aktivnosti kako bi celo Ministarstvo, kao i Univerzitet odbrane, ali i sve druge delove odbrane bolje umrežili sa svim institucijama, ustanovama i privrednim subjektima koji postoje u Srbiji.

„Sve to je u kontekstu jačanja naše odbrane i kapaciteta, što znanjem, što materijalnim resursima, ali i svim drugim oblicima saradnje koji poboljšavaju kvalitet i znanje naših oficira i podoficira i stvaraju bolje uslove za funkcionisanje čitavog sistema odbrane Srbije“, rekao je on.

Vučević je dodao da je prvi sporazum između Ministarstva odbrane i NIS-a potpisan pre desetak godina i da danas potpisani dokument predstavlja novi vid saradnje, pre svega u oblasti učenja ruskog jezika na Univerzitetu odbrane.

„Ovo je novi vid saradnje, kako bi naši oficiri, između ostalog, i taj strani jezik učili“, rekao je Vučević.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev istakao je dugogodišnju uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane.

„Partnerstvo između naše kompanije i Univerziteta odbrane na polju transfera znanja je korak dalje u ovoj saradnji. Kao društveno odgovorna kompanija, NIS je usmeren na podršku mladima i obrazovanju. Kroz naš program „Energija znanja“ sarađujemo sa obrazovnim i naučnim ustanovama u Srbiji i unapređujemo uslove za njihov rad. Takođe, podržavamo najbolje studente od kojih su mnogi već postali naše kolege. Time nastojimo da mladi u Srbiji imaju najbolje obrazovanje, kao i da ostanu u svojoj zemlji. Kroz zajedničke projekte sa Ministarstvom odbrane i Vladom Srbije i u budućnosti nas očekuju vrhunski rezultati“, naveo je Tjurdenjev.

Memorandumom je, između ostalog, predviđeno i učešće stručnjaka NIS-a kao predavača van radnog odnosa na Univerzitetu u okviru razmene znanja na teme od zajedničkog interesa, kao i učešće u drugim aktivnostima za koje obe strane procene da su od međusobne važnosti.

Univerzitet odbrane i kompanija NIS sarađivaće posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“, koji je pokrenut 2012. godine. U okviru ovog programa NIS je do sada uspostavio saradnju sa tri univerziteta u Srbiji, devet univerziteta u regionu i Ruskoj Federaciji i sa više od 30 fakulteta. NIS je prva kompanija kojoj je Ministarstvo prosvete Republike Srbije dodelilo prestižnu „Svetosavsku nagradu“ za doprinos obrazovanju.

Post Views: 43

Originalni tekst