Uskoro stiže fond za pomoć filmskim rediteljkama na svetskom nivou

5

Kako je ovih dana izvestio filmski i esnafski magazain Varajati (Variety), francuski ministar kulture priprema lansiranje fonda posvećenog podršci 10 do 20 projekata filmskih rediteljki. Venus Victrix je osmišljen uz pomoć Erika Garendoa, bivšeg predsednika CNC-ija; pomenuti fond će finansirati razvoj i podršku filmovima rediteljki širom sveta.

Fond će funkcionisati poput Fonda za svetski film Berlinskog filmskog festivala ili CNC Fonda za pomoć svetskom filmu. Venus Victrix će omogućiti svojim donatorima da imaju i korist, i to u vidu 60 % popusta na poreske doprinose. Fond već ima podršku finansijske institucije Cofiloisirs, a u toku asu razgovori sa ostalim institucijama i modnim robnim markama, kao i drugim potencijalnim partnerima fonda.

Doroti Azner, jedina filmska rediteljka koja je radila tokom zlatne ere studijskog sistema u ranom Holivudu.

U Evropi, 84 % sredstava iz javnih fondova se daje filmovima koji režiraju muškarci, a 56 % uposlenih u filmskoj industriji i dalje veruje da rediteljke negativno utiču na odluke iz domena privatnog ulaganja u film, navodi se u istraživanju koje je na temu rodne ravnopravnosti sprovela Evropska ženska auduiovizuelna mreža.

Opširnije ovde: https://variety.com/2018/film/news/new-fund-for-women-directed-films-launches-in-france-1202820891/

Zoran Janković

Original Article