EPA/JAWAD JALALI

Prazne police u apotekama na kojima bi trebalo da budu sredstva za snižavanje povišene telesne temperature kod dece. Očajni roditelji koji odlaze u Holandiju kako bi tamo kupili lekove za svoju bolesnu decu…

Zbog nestašice lekova nemački savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah našao se na meti kritika. Sada je predložio promenu pravila za formiranje cena najvažnijih lekova za decu. Zdravstvena osiguranja bi u skladu s tim trebalo da plaćaju i do 50 odsto više od sadašnjeg najvećeg propisanog iznosa. „Efekti te mere brzo će se osetiti“, izjavio je ministar – i izazvao pomutnju.

-pročitajte još: Deset vesti iz zemlje koja puca po šavovima

Vremenski ograničeno slobodno formiranje cene

Naime, udruženje zakonskih zdravstvenih osiguravajućih kuća GKV odmah je objavilo da ne postoji jasan pravni temelj za to da one snose povećane troškove lekova za decu. Najviši iznosi koje osiguravaoci plaćaju za pojedine lekove utvrđuju se u postupku propisanom Zakonom o socijalnoj nezi koji ne može samo tako da se zaobiđe, saopštili su iz GKV.

No, ipak se nazire nekakavo rešenje. Prema informacijama javnog servisa ARD, od februara ove godine na tri meseca bi trebalo da bude ukinuto ograničenje cene lekova za decu koji sadrže ibuprofen i paracetamol, kao i za antibiotike u obliku čepića ili sirupa.

Podsticaj za povećanje proizvodnje?

„Time stvaramo pretpostavke da se kratkoročno deluje protiv daljeg zaoštravanja napete situacije u snabdevanju lekovima za decu“, navodi GKV. To pravilo će se primeniti tek od februara kako bi apoteke imale dovoljno vremena da se organizuju.

Ukidanje ograničavanja cena odnosi se na ukupno 180 lekova za decu, među kojima su sirupi sa ibuprofenom, čepići s paracetamolom i antibiotici. Za farmaceutske kompanije to bi mogao da bude podsticaj za povećanje isporuka, a kupci bi mogli da budu oslobođeni plaćanja participacije koja predstavlja razliku između iznosa koji snosi zdravstveno osiguranje i stvarne cene leka.

Ipak, ta mera nije i trajno rešenje. Omogućavanje veće zarade za farmaceutsku industriju nije održivo, upozorava GKV i pojašnjava da je svrha u stvari da se proizvođačima da vreme za rešavanje postojećih problema u proizvodnji i isporuci. Taj postupak je usklađen sa Saveznim ministarstvom zdravlja, saopštili su nemačke kuće za zdravstveno osiguranje, ali su istovremeno i istakle da od politike očekuju zakonska rešenja kako bi se rešio problem isporuke u snabdevanju lekovima.

Ubuduće nema popusta na lekove za decu

Pored kratkoročnih ograničenih mera za lekove za decu, plan nadležnog ministra Lauterbaha predviđa i smanjenje pritiska na cene lekova za koje je istekla zaštita patenta. Jer, zdravstvena osiguranja su do sada za mnoge lekove dogovarala popuste s najpovoljnijim ponuđačem. Kako bi se sprečili problemi u snabdevanju, ubuduće više ne bi bilo davanja popusta na lekove za decu.

Kod lekova za odrasle za koje je istekla zaštita patenta, recimo za antibiotike i sredstva za lečenje raka, predviđeno je jačanje proizvodnje na području Evropske unije. Zato ubuduće za takve lekove više ne bi morala da bude prihvaćena najjeftinija ponuda. Umesto toga, kod važnih lekova bi, pored ponude ponuđača izvan EU, u obzir trebalo da bude uzeta i ponuda najpovoljnijeg proizvođača iz neke od članica Unije.

Naravno, sve su to za sada samo planovi. Da bi se oni i sproveli, nemačko Savezno ministarstvo zdravlja mora i da predloži odgovarajuće zakone.

Originalni tekst