(Beta-AFP) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen), kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) na predstojećim evropskim izborima u junu, istakla je danas u Atini važnost „odbrane prosperiteta i bezbednosti“ u Evropi pred „napadima“ iz Rusije.

„Ulozi narednih izbora (za Evropski parlament) su značajni. Naša mirna i ujedinjena Evropa je dovedena u pitanje kao nikada ranije“, rekla je Ursula fon der Lajen tokom govora na 15. kongresu grčke desničarske i vladajuće stranke Nova demokratija.

Prema njenim rečima, Rusija ne nastoji samo da izbriše Ukrajinu sa lica zemlje, agresija Rusije je šira i to hibridnim napadima na Evropu, „manipulisanjem društvenim mrežama i instrumentalizacijom migranata“.

Dok ankete predviđaju prodor ekstremne desnice na izborima 9. juna, predsednica Evropske komisije je upozorila da prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina pokušavaju da prekrajaju istoriju Evrope, pod maskom populista i demagoga.

Ona je kao takve pomenula ekstremno desničarku Alternativu za Nemačku (AfD) i stranku Nacionalno okupljanje u Francuskoj.

„Oni žele da unište našu Evropu, a mi to nikada nećemo dozvoliti. Naš posao je da branimo demokratiju“, rekla je Ursula fon der Lajen i ponovila da Evropa treba da poveća troškove za odbranu.

Ona je pohvalila „neprocenjivu podršku“ grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, čija je zemlja među onima koje izdvajaju više od dva odstvo bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu.

Grčka je „prva faza moje kampanje i ne mogu da zamislim bolju polaznu tačku“, dodala je Fon der Lajen.

Post Views: 30

Originalni tekst