U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Uroš Blažić je ostao pri iskazu sa pripremnog ročišta u kojem je izneo da priznaje krivicu. Prethodno je rekao da je razumeo navode iz optužnice.

Blažić je na početku saslušanja izrazio saučešće porodicama ubijenih i rekao da vreme ne može da vrati.

„Odgovaraću samo na pitanja svog advokata. Mislim da je sramno da se vraćam do tih detalja, oduzimanja mladih života. Hteli su da kažu da sam hteo da izvršim teroristički akt. Za sebe mogu da kažem kriv sam i spreman sam da odgovaram. Ali nisam za to da odgovara nevin čovek samo zato što je moj otac. Svestan sam da će ovo što izjavim izazvati još veći gnev.  Ja sam svoju karijeru završio, ali nema potreba da ispašta moj otac za ono što sam ja učinio“, rekao je Blažić na saslušanju u Višem sudu u Beogradu.

Urošev otac Radoš Blažić izjavio je  saućešće porodicama. Izjasnio se da nije kriv, da ne zna odakle potiče oružje, sa koje strane je i odakle došlo.

Prethodno je pročitana optužnica kojom se Uroš Blažić tereti za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u selima Dubona i Malo Orajše, a njegov otac Radiša Blažić za nedozvoljeno držanje, posedovanje, promet oružja i ugrožavanje opšte sigurnosti.

Saslušanju Blažića prethodilo je čitanje optužnice, koje je trajalo 40 minuta. Prethodno je advokatu Uroša Blažića, Petru Lukoviću, omogućeno da obavi desetominutni razgovor sa klijentom radi pripreme odbrane. Luković je naveo da je taj razgovor pokušao da obavi sinoć, ali da to nije bilo moguće jer je u pozivu sudu saznao da je Blažić premešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Naveo je da je zbog toga planirao da traži odlaganje ročišta ali da je odlučio da predloži sudu da mu omogući da taj razgovor obavi danas, što mu je sud omogućio.

Članovi porodica ubijenih iz Dubone i Malog Orašja su u Specijalni sud došli zajedno, noseći majice na kojima su odštampane fotografije ubijenih, s emotivnim natpisima. Na većini majica je ispisan datum kada se dogodilo masovno ubistvo 4.5.2023, uz poruku „živite“.

Post Views: 80

Originalni tekst