Uredba Vlade: Kazne za nelegalno posedovanje značke MUP-a i izradu i posedovanje legitimacija koje na liče na policijske

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila je izmene Uredbe o izgledu, formi i sadržini službene značke i službene legitimacije, koja propisuje da je zabranjeno posedovanje značke i službene legitimacije licima koja nisu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto: Insajder: MUP, Ilustracija
Foto: Foto: Insajder / MUP, Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uredbom, takođe, propisano da je pravnim i fizičkim licima zabranjeno zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja koji sadrži elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Navode da su za kršenje odredbi ove Uredbe predviđene novčane kazne.

"Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, koje poseduje odnosno koristi službenu značku ili legitimaciju policijskih službenika i one će mu biti oduzete", navodi se u Uredbi.

Takođe, novčanom kaznom u iznosu od 1,5 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako zahteva izradu, izradi, stavi u promet, poseduje ili koristi značku, drugo obeležje ili oznaku koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili legitimacije zaposlenih u MUP-u.

Uredba predviđa da će i odgovorno lice u pravnom licu u ovom slučaju biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara.

Takođe, novčanom kaznom od 400.000 do 500.000 dinara u ovom slučaju biće kažnjen i preduzetnik, kao i fizičko lice sa 100.000 do 150.000 dinara.

U saopštenju se navodi i da će svim navedenim licima biti oduzeta legitimacija ili značka koja sadrži elemente vizuelnog identitet službene značke ili službene legitimacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Brojni policijski sindikati značke koje uveliko nalikuju policijskim delili su svojim članovima, ali I osobama koje su nazivali prijateljima sindikata od kojih su neki bili i iz sveta kriminala.

O tome je, između ostalog, pre dva dana ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao sa predstavnicima sindikata srpske policije kada je najavljena izmena uredbe.

Kako je tada zaključeno, takve izmene su neophodne,” jer lažne značke predstavljaju predmet izvršenja krivičnog dela i ugrožavaju i bezbednost policajaca”.

Ipak, u februaru prošle godine, MUP je o ovome imao drugačiji stav.

Tada je na pitanja Insajdera da li je za Ministarstvo prihvatljivo da civili budu članovi policijskog sindikata, da poseduju člansku legitimaciju policijskog sindikata čime nekoga mogu dovesti u zabludu, iz Ministarstva odgovoreno da ne mogu da utiču na to kako će izgledati Statut ili drugi opšti akt sindikata, a samim tim ni na to ko može biti član.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može uticati na sindikate u pogledu izgleda grba, logoa ili legitimacija sindikata, niti na njihovo izdavanje. Naravno, u slučaju dovođenja u zabludu bilo koga ili korišćenja navedenog protiv zakona, Ministarstvo na osnovu prijave ili po službenoj dužnosti može reagovati i procesuirati odgovorna lica”, navedeno je tada u odgovoru MUP-a.

Među onima koji su svojim članovima iIi prijateljima delili značke nalik policijskima je i Udruženje građana Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA koje je svojevremeno predložilo i osnivanje „građanskih patrola“.

Centar za bezbednost promoviše značke koje deli svojim članovima koje svojim izgledom takođe podsećaju na službene legitimacije MUP-a, a slične značke delili su i neki policijski sindikati.

Ovi sindikati u svoje članstvo primaju i civile, a da ovakva praksa otvara vrata zloupotrebama pokazuje primer iz akcije Sablja, kada je tokom istrage ubistva premijera Zorana Đinđića utvrđeno da su članovi „zemunskog klana” imali počasne značke tadašnjeg sindikata policije, identične po svom obliku sa tada službenim legitimacijama ovlašćenih osoba MUP-a.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article