Uprkos potpisanom primirju, i danas nastavljene borbe Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu

0
66

Uprkos potpisanom primirju, i danas nastavljene borbe Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu

Borbe Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno-Karabah nastavljene su uprkos postignutom primirju u Moskvi. I sa jedne i sa druge strane stižu optužbe za kršenje postignutog dogovora.

Požar nakon granatiranja azerbejdžanske artiljerije tokom vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu Foto:Aram Kirakosyan/PAN Photo via AP
Požar nakon granatiranja azerbejdžanske artiljerije tokom vojnog sukoba u Nagorno-Karabahu Foto:Aram Kirakosyan/PAN Photo via AP

Primirje između Jermenije i Azerbejdžana koje je dogovoreno u Moskvi nakon dugih pregovora trebalo je da zaustavi borbe i omogući snagama Nagorno-Karabaha i vojske Azerbejdžana da razmeni zarobljenike i tela preminulih tokom sukoba.

Međutim, kako piše Bi-Bi-Si, samo nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, stigli su izveštaji o novom granatiranju u Nagorno-Karabahu.

Jermenski mediji prenose da su se eksplozije čule u subotu uveče u Stepanakertu, glavnom gradu sporne regije.

Posle dve nedelje borbi, dve zemlje su se tokom razgovora u Moskvi dogovorile o privremenom primirju.

Više od 300 ljudi je umrlo, a hiljade raseljeno od izbijanja najnovijeg nasilja 27. septembra.

Primirje je dogovoreno nakon 10 sati razgovora u ruskoj prestonici Moskvi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će dve zemlje sada započeti "suštinske" razgovore.

Međutim, jermenski ministar spoljnih poslova Zohrab Mnatsakanian kasnije je razgovore opisao kao "prilično teške" i rekao da je Jermenija želela da Nagorno-Karabah bude međunarodno priznat kao nezavisna država.

Samoproglašeni zvaničnici Karabaha ponovili su ovaj poziv i optužili Azerbejdžan da koristi pregovore o prekidu vatre kao pokriće za pripremu novih napada.

U međuvremenu, azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Jeihun Bairamov rekao je da nije izvršen dovoljan pritisak na Jermeniju tokom razgovora i da situacija u Nagorno-Karabahu ne može ostati takva kakva je bila.

Azerbejdžan je očekivao da preuzme kontrolu nad većom teritorijom i prekid vatre trajaće samo onoliko koliko treba Crvenom krstu da organizuje razmenu tela, rekao je on.

Turska, koja podržava Azerbejdžan, rekla je da je primirje "poslednja šansa" Jermenije da povuče snage sa sporne teritorije.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre skoro dve nedelje.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Razgovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana vođeni su na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: BBC, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article