Uprava za izvršenje krivičnih sankcija: Sedam osoba izvršava kaznu rada u javnom interesu u KBC Zemun koji je u kovid sistemu

U Kliničko-bolničkom centru „Zemun“, koji se nalazi u kovid sistemu, sedam lica izvršava kaznu rada u javnom interesu, od kojih su se dva prekršajno kažnjena lica dobrovoljno javila da pomažu na dopremanju boca sa kiseonikom za najugroženije pacijente, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Bivši osuđenici volontiraju u kovid odeljenjima KBC Kragujevac,Foto: Facebook/NVO Posle kiše
Bivši osuđenici volontiraju u kovid odeljenjima KBC Kragujevac,Foto: Facebook/NVO Posle kiše

„Oni preuzimaju boce kiseonika, od kojih je svaka težine do 100 kilograma, i kolicima ih prebacuju do predviđenog mesta. Jedan od njih je izrazio želju i da posle isteka kazne ostane volonterski da radi kako bi pomogao zaposlenima u ovoj ustanovi“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, nisu precizirali za koje prekršaje su kažnjena lica koja su se dobrovoljno javila da pomažu na dopremanju boca sa kiseonikom.

U Kliničkom centru u Kragujevcu među volonterima u kovid odeljenju su i nekadašnji osuđenici, članovi kragujevačkog udruženja „Posle kiše“ koji, između ostalog, dopremaju boce sa kiseonikom do najtežih bolesnika.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dodaju da se kazna rada u javnom interesu izvršava na taj način što se osuđena lica upućuju u javna komunalna preduzeća, domove kultura, bolnice i druge javne ustanove u kojima obavljaju poslove u korist društvene zajednice na osnovu ugovora o saradnji.

Ugovorom između Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i javnih ustanova je predviđeno da lica obavljaju poslove u javnom interesu kao što su čišćenje i uređenje zelenih površina, parkova, staza, farbarsko-molerskih poslova…

Lični doprinos osuđenika u borbi sa koronavirusom je, kako navode, nemerljiv imajući u vidu da su lica u više zavoda još na početku pandemije počela da izrađuju maske, odela, nazuvice, kape i da je samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno skoro milion zaštitne opreme.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article