Kandidati na novembarskim predsedničkim izborima Kamala Haris i Donald Tramp većeras će imati jedinu televizijsku debatu, koja bi mogla da bude ključna u kampanji.

Oni se nikada do sada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom, ali će se večeras suočiti u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji, gde bi trebalo da međusobno razmenjuju argumente 90 minuta, dok budu odgovarali na pitanja koja će postavljati voditelji ABC Njuza Dejvid Mjur i Linzi Dejvis, prenosi Glas Amerike.

Desetine miliona Amerikanaca će verovatno gledati susret dvoje predsedničkih kandidata u jedinoj debati u kampanji koja se organizuje osam nedelja pre zvaničnog dana izbora, ali samo nekoliko dana pre početka prevremenog glasanja u nekim od 50 saveznih država.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je takmičenje tesno, zbog čega je još važnije da oboje kandidata iznesu svoje najbolje argumente u debati za mali broj neodlučnih birača.

Kada je Bajden odustao od kandidature za reizbor u julu, nakon što je podbacio u debati protiv Trampa krajem juna, demokrate su se brzo udružile oko kandidature Kamale Haris.

Dok je Bajden zaostajao za Donaldom Trampom u trenutku kada je završio kampanju, Haris je u brojnim anketama na nacionalnom nivou bila ispred Trampa za dva ili tri odsto.

Poslednja anketa Njujork tajmsa i Sijena koledža, objavljena u nedelju, pokazala je da Tramp vodi sa 48-47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da Haris u proseku vodi u više anketa u tri ključne države – Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države – Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.

Očekuje se da će tih sedam neodlučnih država imati ogromnu ulogu u određivanju ishoda izbora, jer SAD ne biraju predsednika i potpredsednika direktnim zbrajanjem glasova na nacionalnom nivou, već se zbrajaju elektorski glasovi svake države posebno.

Broj glasova u Elektorskom koledžu se zasniva na broju stanovnika države, tako da najmnogoljudnije države imaju najveći uticaj na ishod izbora, prenosi N1.

Anketa Njujork tajmsa i Sijene pokazala je da su ulozi u debati, kada je u pitanju predstavljanje američkoj javnosti, posebno veliki za Harisovu, jer je 28 odsto ispitanih reklo da žele da znaju više o njoj, dok je samo devet odsto reklo isto o Trampu.

Post Views: 40

Originalni tekst