Smena je visila u vazduhu. Bilo je samo pitanje dana kad će se dogoditi. I desila se 12. januara. Akcije kompanije Microsoft porasle su na kraju tog radnog dana (i radne nedelje) Njujorške berze na 388,47 dolara (1,0 odsto rasta), što je tržišnu kapitalizaciju Microsofta podiglo na 2,89 biliona dolara. Istovremeno, akcija glavnog konkurenta, kompanije Apple, porasla je samo 0,2 odsto što je joj donelo tržišnu kapitalizaciju od 2,87 biliona dolara. Bio je to prvi put od novembra 2021. da je Microsoft više vredeo od Applea. Događalo se i ranijih godina da je Microsoft prednjačio na Volstritu i bio vrednija kompanija od Applea, ali sada su sume vrednosti tako velike da je rivalstvo dvaju tehnoloških giganata dostiglo tačku usijanja.

Naravno, mesto berzanskog lidera nije zagarantovano i „mrtva trka“ između dva tehnološka giganta se nastavlja što se pokazalo samo nedelju dana kasnije kad je Apple ponovo preuzeo primat jer je njegova akcija porasla za tri dolara a akcija Microsofta pala za dva dolara. I tu nije bio kraj – 24. januara akcija Microsofta privremeno je skočila na 405,63 dolara, što je tržišnu kapitalizaciju kompanije podiglo na nešto iznad tri biliona dolara, ali je na zatvaranju Volstrita vrednost Microsofta ipak bila „samo“ 2,99 biliona dolara.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 1. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 10

Originalni tekst