UNS: Suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića odloženo zbog testiranja optuženih na koronu

Suđenje za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića danas je odloženo jer se jedan od optuženih Vladimir Mihailović zbog povišene temperature i testiranja na virus korona nije pojavio, a kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije, novo ročište u procesu koji je pri samom kraju, zakazano je za 27. novembar.

Milan Jovanović  i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić
Milan Jovanović i Dragoljub Simonović Foto: Srđan Ilić

Poslednje ročište za paljenje kuće obeležili su advokati odbrane, koji su u dramatičnom obraćanju nakon što je sudija odbacio njihove predloge za izvođenje dokaza i saslušanje svedoka, izjavili da je optuženom Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka već izrečena osuđujuća presuda.

Advokati optuženog, bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, na prethodnom ročištu su okrivili sudiju Slavka Žugića za pristrasnost, a predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za uticaj na sud. Sudija Slavko Žugić odbacio je sve optužbe.

Sudija je doneo odluku da se naknada štete kuće novinara više ne razmatra, što je usledilo nakon mučnih rasprava o utvrđivanju vrednosti kuće novinara, koja je u podmetnutom požaru u decembru 2018. izgorela.

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinara Jovanovića, Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo je u aprilu 2019.

Marinkoviću, koji je optužen da je direktan napadač na kuću novinara, sudi se u odsustvu, a Drugi osnovni sud u Beogradu dao je saglasnost da se za njim raspiše međunarodna poternica.

Jovanoviću je 12. decembra 2018. godine, oko 3.30 časova, "motolovljevim koktelom" zapaljena porodična kuća u Vrčinu.

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Posle te noći, Jovanović je izjavio da mu je plaćene ubice poslao predsednik opštine Grocka Simonović, koji je to tada negirao.

Tužilaštvo je u martu 2019. podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće.

Novo ročište zakazano je za 27. novembar.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article